Січ 262017
 

Другий тренінг медіа-школи для громадських активістів та представників засобів масової інформації відбувся 24 січня в Українському Народному Домі. Темою для розгляду стали журналістські розслідування та децентралізація владних повноважень в Україні.
Мета журналістського розслідування – порушити життєво важливі проблеми, показати те, що приховують від громадськості, та протистояти беззаконню. Завідувач кафедри журналістики ЧНУ ім. Ю.Федьковича, доктор наук із соціальних комунікацій Любов Василик розповіла про головні моменти підготовки журналістського розслідування, збір та узагальнення інформації. Зокрема, учасники семінару дізналися, що може стати предметом розслідування, які його обов’язкові елементи, на які підвиди поділяються журналістські розслідування, які джерела інформації можна використовувати, як правильно працювати з документами та спілкуватися з людьми тощо. Окрім того, Любов Василик застерегла про ризики, з якими може зіткнутися журналіст у процесі розслідування, і те, як цих ризиків уникнути.
Секретами майстерності підготовки та подачі матеріалу за результатами журналістського розслідування поділилася Тетяна Смолдирєва – доцент кафедри журналістики ЧНУ ім. Ю.Федьковича, заслужений журналіст України. Вона розповіла, як цікаво подати матеріал, використовуючи різні жанри, цікаві елементи, довідкову фактологічну інформацію, створити образ та зробити матеріал емоційно насиченим. Все це Тетяна Смолдирєва проілюструвала на прикладах кращих розслідувань, проведених українськими журналістами. Окрім того, журналіст порекомендувала низку відкритих реєстрів, баз даних та ресурсів нормативно-правової документації, які можуть стати в пригоді під час проведення журналістського розслідування.
Серед питань, які найбільше турбують громадськість, зауважила Тетяна Смолдирєва – «а що далі?» і чи несуть винні покарання. На жаль, додала вона, українські реалії є такими, що причетних до правопорушень не завжди вдається притягнути до відповідальності. Разом з тим, проведення журналістських розслідувань є необхідним насамперед через привернення уваги до важливих тем, оприлюднення інформації, створення суспільного резонансу. В цьому і полягає завдання журналіста. Захід, організований Буковинським центром виборчих технологій за підтримки Посольства США.

Приєднуйтесь до нас:

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)