Січ 262017
 

Про те, яким чином бюджети об’єднаних територіальних громад можуть стати основою для журналістських розслідувань, йшлосяу вівторок, 24 січня, під час круглого столув Українському Народному домі. Захід, організований Буковинським центром виборчих технологій за підтримки Посольства США, мав на меті максимально зацікавити як громадських діячів, так і журналістів діяльністю об’єднаних територіальних громад. За словами директора Буковинського центру виборчих технологій Ігоря Баб’юка, сьогодні є досить багато різної інформації щодо об’єднаних громад, однак у більшості випадків вона не стосується якихось конкретних проблем, що виникають саме з бюджетами.
Розширення повноважень ОТГ та суттєве збільшення фінансових надходжень (а бюджети громад зросли від 30 млн. грн. до 270 млн. грн.) викликають зацікавлення і питання, наскільки ефективно ці кошти використовуються і чи немає у процесі ніяких порушень та зловживань, зауважив регіональний консультант Офісу реформ у Чернівецькому відділенні Асоціації міст України Тарас Халавка. У 2017 році, зазначив він, бюджети зростуть ще більше, лише сума трансфертів об’єднаних громад з державного бюджету, зокрема освітня та медична субвенції, складе більше ніж півмільярда гривень. Відповідно, має бути значна увага з боку засобів масової інформації та громадськості до цієї теми.
Для того, щоб отримати необхідну інформацію, можна застосовувати низку інструментів публічності. На законодавчому рівні питання прозорості бюджетів регулюють Бюджетний кодекс, ст. 28 якого зобов’язує органи місцевого самоврядування оприлюднювати рішення про бюджети на власних інформаційних ресурсах, закони «Про відкритість публічних коштів», «Про публічні закупівлі» та «Про доступ до публічної інформації». Інформацію щодо коштів можна отримати на сайтах ОТГта на сайті decentralization.gov.ua, окрім того, дієвим інструментом є інформаційні запити. Серед нових механізмів, які допомагають слідкувати за коштами, – системи Е-Дата та Prozorro.
Аналіз бюджету громади, зазначив Тарас Халавка, дає змогу довідатися, як відбувається перерозподіл цих додаткових фінансових ресурсів, які закупівлі проводяться, які послуги замовляє громада. При чому, додав він, це може бути не лише інформація для критики, а й досить позитивна, яка може стати основою для написання історії успіху.
Досвідом журналістських розслідувань з питань використання бюджетних коштів поділилася головний редактор газети «Версії»ЛюдмилаЧередарик. Вона розповіла, з якими труднощами найчастіше доводиться зустрічатися журналісту, а також дала низку порад, як ефективно працювати, щоб розслідування дало результат. Важливу роль у цьому відіграє об’єднання зусиль представників ЗМІ та громадськості, проведення спільних розслідувань та інформаційних кампаній.
Водночас, виникла і активна дискусія з приводу того, чи актуальними на сьогодні є журналістські розслідування в ОТГ, адже процес децентралізації ще триває, об’єднані громади тільки вчаться, як працювати в нових умовах, вони зустрілися з низкою проблемних питань і потребують на сьогодні не критики, а підтримки. Поряд з цим, учасники круглого столу зійшлися на думці, що необхідно піднімати активність громадян, пояснювати їм, що кошти громади – це їх кошти також, тому вони мусять відповідально ставитися до питань місцевого бюджету. Якщо буде увага і контроль з боку громади та засобів масової інформації, влада по-іншому ставитиметься до своїх обов’язків і не використовуватиме схем «відмивання» грошей, як це робилося за попередньої системи.

 

Приєднуйтесь до нас:

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)