Лют 022019
 

Впродовж 2018 року Чернівецька обласна громадська організація «Комітет виборців» впроваджувала діяльність за чотирьома проектами, два з яких були підтримані Міжнародним Фондом «Відродження», один в рамках програми «Долучайся!» фонду «ПАКТ» і один субгрантінг від Центру Політико-правових реформ. Загальна сума фінансування діяльності організації в 2018 році –792 600грн.
І. За проектом «Молодь проти корупції та насилля! Молодь – за європейські цінності!» (підтримано програмою «Долучайся!» в рамках програми «ПАКТ». Бюджет в 2018 році –187 400грн.) було досягнуто наступних результатів:
1) Було проведено чотири останні інформаційні заходи в навчальних закладах м. Чернівці. В інформаційних заходах взяло участь 328 студентів.
2) Було розроблено та надруковано 400 примірників практичного посібника за методикою форум-театру для молоді та вчителів. Посібник було презентовано та поширено під час підсумкової конференції.
3) Розроблено та презентовано під час підсумкової конференції 5 відеосюжетів, які представляють методику форум-театру та один 3-ххвилинний відеоролик, який буде поширено в мережі Інтернет.
4) Було проведено дводенний семінар для 15-ти активних учасників проекту, які працювали за проектом форум-театру.
5) Проведено підсумкову конференцію за результатами реалізації проекту за участю вчителів, молодих лідерів та учасників проекту.
6) Звіт про медіа-активність у соціальних мережах за другий етап проекту зі скріншотами промо-матеріалів.
7) Звіт зі ЗМІ моніторингу за другий етап проекту
Інформаційна кампанія за методикою Форум-театру була сприйнята в навчальних закладах на досить гарному рівні. Під час проведення підсумкової конференції було запропоновано продовжити практику форум-театрів і в інших навчальних закладах м. Чернівці та Чернівецької області. Під час підсумкової конференції внесли пропозицію про проведення в Чернівецькій області фестевалю Форум-театру серед навчальних закладів. Було запропоновано провести фестиваль із висвітленням різних соціальних проблем: насилля, в сім’ї та в соціумі, антикорупція, соціальна дискримінація, профілактика наркоманії, ігроманії, профілактика суїцидів серед неповнолітніх тощо.
ІІ. В 2018 році Чернівецька обласна громадська організація «Комітет виборців» реалізував проект «Ефективне управління периферійними територіями в об’єднаних територіальних громадах через заходи місцевої демократії». Проект було підтримано Міжнародним Фондом «Відродження» (бюджет – 270 000.00 грн.). Проект було спрямовано на пожвавлення демократичних процесів участі громадян в прийнятті рішень в об’єднаних територіальних громадах, де проводилась діяльність Ресурсного центру підтримки місцевої демократії через визначені законодавством форми (загальні збори за місцем проживання, громадські слухання, місцеві ініціативи, ОСНи тощо), в першу чергу у віддалених селах проектних ОТГ. Була здійснена спроба просувати ідею прийняття радами 3-ох міських ОТГ (Вижницька, Сторожинецька та Сокирянська) місцевих програм підтримки місцевих ініціатив та самоорганізованих груп. Також проводилась робота по проведенню заходів місцевої демократії за участю керівництва та депутатів ОТГ, щодо прийняття в ОТГ програм спрямованих на підтримку громадських ініціатив та органів самоорганізації населення. За результатами реалізації проекту планувалось сформувати показову модель ефективної взаємодії органів самоврядування із територіальними самоорганізованими структурами (відповідно до українського законодавства). Також була розроблена та запроваджена практика діяльності ініціативних груп та ОСНів.
Заходи за проектом відбувалися у відповідності із планом реалізації проекту. Впродовж реалізації проекту було організовану навчальну поїздку представників трьох ОТГ (Вижницької, Сторожинецької та Сокирянської міських) до м. Луцьк та ОТГ Волинської області з метою вивчення кращого досвіду взаємодії громадськості та орг8анів місцевого самоврядування. В поїздці взяло участь 10 учасників.
В січні 2018 року було проведено дводенний тренінг для представників зазначених ОТГ з питань активізації діяльності само організованих організацій та проведення адкокасі кампаній для вирішення конфліктів у об’єднаних територіальних громадах. В тренінгу взяли участь 15 учасників.
Також впродовж реалізації проекту провели 5 інформаційних семінарів для представників сіл, що входять в проектні ОТГ.
ІІІ. З березня по серпень 2018 року Чернівецька обласна громадська організація «Комітет виборців» розпочала реалізацію проекту «Правова освіта громадян в територіальних громадах через Центр правової інформації та консультації» (за фінансової підтримки Міжнародного Фонду «Відродження»). Бюджет проекту – 299 200,00 грн.
Метою проекту було проведення правової освіти громадян в гірських територіальних громадах Чернівецької області через роботу Вижницького Центру правової інформації та консультації. Передбачається проведення просвітницьких заходів серед органів місцевого самоврядування, представників вразливих категорій населення (в першу чергу підлітки, жінки: багатодітні матері, жінки-одиначки, пенсіонери, трудові мігранти, переселенці та ветерани АТО), серед громадських активістів та представників ініціативних груп гірських територіальних громад (Вижницький, Путильський та Сторожинецький райони) Чернівецької області щодо набуття навичок із представлення та захисту прав людини.
За час провадження проекту юристом Вижницького центру правової інформації та консультації в 3-х проектних районах (Вижницькому, Путильському та Сторожинецькому) надано щонайменше 171 консультації громадянам, які потребували допомоги (в першу чергу: багатодітні матері, матері одиначки, пенсіонери, трудові мігранти та ветерани АТО). З них 57 консультацій надано під час виїзди в територіальні громади Вижницького, Путильського та Сторожинецького районів. Проведено 10 інформаційних семінари для представників самоорганізованих груп з метою налагодження ефективної взаємодії із органами влади, в яких взяло участь 29 осіб.
Враховуючи вище зазначене вважаємо, що за результатами реалізації, проект мав вплив на бенефіціарів та цільову групу проекту в частині отримання:
– юридичних консультацій з різноманітних аспектів юриспруденції;
– роз’яснень наступних дій для вирішення проблем, з якими зіштовхуються мешканці громад;
– правової інформації із захисту прав людини, шляхи захисту власних прав, взаємодії із органами державної влади та місцевого самоврядування в безкорупційний спосіб.
В період з квітня по серпень крім здійснення основної роботи по консультуванню та виїзних візитів юристами Центру, за запитом громади 3-х районів, робота Центру була сконцентрована на окрему категорію осіб 3-х районів, а саме: працівників культурної сфери, агропромислового комплексу, освіти та соціального захисту населення.
Під час інформаційних семінарів, які були організовані для представників громадських організацій та ініціативних груп розглядались питання налагодження ефективної взаємодії із органами влади щодо захисту прав людини у Вижницькій, Путильській та Сторожинецькій ОТГ. Представники цільової аудиторії дізналися про свої права щодо отримання публічної інформації, щодо участі у прийнятті місцевих рішень, методи представлення та захист інтересів громадян в органах виконавчої влади, місцевого самоврядування.
Найбільшим досягненням на даному етапі вважаємо те, що ЧОГО «Комітет виборців» прийняли до ГС «Мережа правового розвитку». Юристи та експерти проекту брали активну участь в заходах, що проводились ГС «Мережа правового розвитку». Також, продовжили спільну діяльність із Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги, Департаментом соціального захисту населення Чернівецької обласної державної адміністрації та місцевою владою в об’єднаних громадах (з головами та юристами громад), з якими ми проводили виїзні консультації, що дало можливість людям вирішувати свої питання та проблеми на місцях.
ІV. Впродовж жовтня – грудня 2018 року Чернівецька обласна громадська організація «Комітет виборців» розпочала реалізацію проекту «Громадське посередництво заради формування нових об’єднаних міських громад» (за підтримки Центру політико-правових реформ). Бюджет проекту – 36 000грн.
В рамках реалізації проекту було здійснено наступні заходи:
І. На початку жовтня 2018 року була проведення підготовча веб – конференція із представниками партнерських організацій в Хмельницькій, Чернігівській, Черкаській та Херсонській області, які погодились допомогти в реалізації проекту в зазначених областях.
Були визначені міста обласного значення в яких будуть проходити заходи за проектом, обговорено методику проведення та час опитування.
ІІ. Впродовж жовтня 2018 року було розроблено опитувальник та пам’ятку інтерв’юеру для організації та проведеня опитування.
ІІІ. Впродовж листопада 2018 року проводилось опитування в п’яти проектних областях (Чернівецькій, Хмельницькій, Чернігівській, Черкаській та Херсонській). Партнерам в областях було надіслано пам’ятку та розроблену анкету. За проектом було передбачено збір 50 анкет (по 10 з кожної області). Кінцевий термін проведення опитування було передбачено на 01.12.2018 року.
З областей надійшло 49 анкет – найбільше анкет надійшло з Хмельницької області – найменше анкет надійшло з Херсонської області – 8.

Приєднуйтесь до нас:

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)