Чер 082017
 

Про те, якими можуть бути моделі функціонування і розвитку бібліотек в умовах децентралізації, спілкувалися учасники круглого столу, що відбувся 6 червня в обласній універсальній науковій бібліотеці ім. М.Івасюка за ініціативи  Буковинського центру виборчих технологій. Досвідом роботи в об’єднаних територіальних громадах та складнощами, з якими доводиться зустрічатися, ділилися представники бібліотечних закладів Волинської, Луганської, Львівської, Полтавської,Хмельницької, Чернівецької та Чернігівської областей. Участь в заході взяли також експерти-консультанти Офісу реформ у Чернівецькому відділенні Асоціації міст України, представники влади та громадські активісти.
За словами Євгенії Олійник (експерт БЦВТ), протягом минулого року вже було проведено низку заходів – вебінарів, веб-конференцій, які стосувалися роботи бібліотек в умовах ОТГ. Спільно з експертами Чернівецької обласної громадської організації «Комітет виборців України»  здійснювалися виїзди в райони, де під час круглих столів представники бібліотек, об’єднаних громад та районної влади спілкувалися, озвучували проблеми і спільно шукали рішення. Поряд з тим, тема не втрачає своєї актуальності, і на сьогодні є ще багато запитань, які потребують відповідей. У перспективі, зазначила Євгенія Олійник, планується організувати подібний круглий стіл на рівні Києва за участю представників профільних міністерств.
На нормативних актах, які регламентують діяльність бібліотек та дозволяють налагодити роботу в нових умовах, зупинилася експерт з правових питань РВ АМУ Ольга Чепель. За її словами, законодавство у цій сфері потребує удосконалення, адже на сьогодні єдиний документ, що визначає права і обов’язки бібліотечних працівників – це Закон України «Про бібліотеку і бібліотечну справу», який з 1995 року зазнавав тільки незначних змін.
Експерт проаналізувала також можливі варіанти діяльності бібліотечних закладів в нових умовах. Для прикладу, якщо створюється район-громада, там пропонується утворити комунальну установу – єдину центральну (публічну) бібліотеку, куди б увійшли бібліотеки з усіх громад як філії. Оскільки зараз більша частина закладів знаходиться на районному балансі, для цього має бути прийняте відповідне рішення районної ради про передачу у комунальну власність тієї чи іншої бібліотеки. Як правило, рекомендують також створити спільну робочу групу, яка займатиметься питанням передачі майна. Відповідно до ст. 8 Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» рада ОТГ є правонаступником усіх прав, свобод і обов’язків, і вона відповідальна за все, що приймає з району. Водночас, не завжди між районом і громадою є дружні відносини, адже на сьогодні стоїть питання про реорганізацію районних адміністрацій та районних рад, і це доволі часто стає основою для конфлікту.
Не відокремлювати бібліотеки, а залишити їх на районному рівні Ольга Чепель порадила у випадку, якщо утворюється невелика громада. В такій ситуації громаді доцільніше просто надавати трансфер районному бюджету, щоб забезпечити фінансування закладів та належну організацію їх діяльності, коли районна бібліотека надаватиме методичну допомогу, буде здійснювати наповнення фондів тощо.
Незалежно від того, у якому форматі працюватиме бібліотека, її працівники мають бути захищені, – наголосила експерт. При відділенні відбувається реорганізація шляхом перетворення закладу у комунальний. У статті 7 Цивільного кодексу України та статті 14 «Про бібліотеки і бібліотечну справу» вказано, що реорганізація бібліотеки відбувається так само, як і будь-якої іншої установи, отже на працівників розповсюджується весь перелік визначених законодавством гарантій. Якщо бібліотекаря хочуть перевести з районного рівня на рівень ОТГ, то його мають попередити про це як мінімум за два місяці (відповідно до ст. 32 Кодексу законів про працю). При переведенні всі трудові права зберігаються. Якщо реорганізацію не було проведено відповідно до законодавчих процедур, то у разі звільнення працівника чи недоплати це є підставою звернутися до суду. Переведення здійснюється за письмовою згодою працівника.
Може виникнути ситуація, коли рада громади вирішить скоротити чисельність працівників бібліотеки. У такому випадку потрібно керуватися ст. 40 Кодексу законів про працю. Людину за два місяці інформують під розпис про те, що її посада скорочується, поряд з цим їй мають запропонувати іншу вакантну посаду (такого ж чи нижчого рівня). Якщо вільної вакансії немає – просто попереджають про скорочення, і після закінчення цього терміну трудові відносини припиняються.
Експерти закликали працівників бібліотек відстоювати свої права і бути активними під час розгляду питань, що стосуються сфери культури. Окрім того, вони порадили провести розрахунки, скільки кошів об’єднаній громаді потрібно витратити на утримання власної бібліотеки, і порівняти її із сумою трансферу, який передається на район. Саме це може стати аргументом під час вибору оптимальної моделі для роботи бібліотек. Об’єднані територіальні громади повинні розуміти, наскільки важливою є роль бібліотек, і сприяти тому,щоб ці заклади стали потужними інформаційно-комунікаційними і культурними центрами. Захід відбувся в рамках проекту за підтримки Посольства США.

Приєднуйтесь до нас:

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)