Лют 232017
 

Впродовж січня-лютого 2017 року обласна громадська організація Комітет виборців спільно з регіональним центром розвитку місцевого самоврядування організував серію консультативних семінарів для новоутворених об’єднаних територіальних громад з питань формування статутів громад та запровадження активних форм місцевої демократії.

31 січня 2017 року відбувся виїзний семінар в новоствореній Чудейській об’єднаній громаді. Єдиною командою, експертною групою у складі Ольги Чепель – консультанта з правових питань регіонального відділення АМУ, Ігоря Бабюка – експерта з децентралізації, директор центру розвитку місцевої демократії та Тетяни Татарчук – директора Чернівецького підрозділу Центру розвитку місцевого самоврядування, Нелі Малько – експерта з фінансових питань та співробітника Чернівецького підрозділу ЦРМС – інформуємо про перспективи та можливості розвитку об’єднаної громади. Найважливіше – щоб зараз новостворені ОТГ не відчували себе наодинці з проблемами, які, безперечно, є у всіх – це питання передачі майна, розподілу медичної субвенції, величезна відповідальність за ефективне управління освітою, медициною, власною господаркою при наявному кадровому голоді. Для допомоги та інформаційно-правової підтримки ми здійснюємо ці виїзди, інформуємо працівників по конкретних питаннях функціонування нових структур, формування статуту територіальної громади, розвитку нових форм місцевої демократії. Чудейська громада дуже консолідована, досвідчена, ретельно планує використання коштів та готується до підготовки проектів на інфраструктурну субвенцію та зовнішні фонди. На всіх етапах вона отримає підтримку спеціалістів.
3 лютого 2017 року подібний семінар експерти провели у новоутвореній Вижницькій ОТГ. Крім актуальних питань забезпечення функціонування ОТГ, вдалося взяти участь у навчальному візиті керівників громад, що бажають об’єднатися, з Черкаської області. Ці керівники вирішили вивчити досвід об’єднання Вижницької ОТГ, тож інформація про стан реформи на теренах Чернівецької області, успіхи громад у впровадженні різних форм місцевої демократії стало додатковим стимулом до утворення нових об’єднаних громад на Черкащині. Не обійшлося і без обговорення нагальної необхідності прийняття законопроектів, які визначать процедуру добровільного приєднання до вже утворених громад, міжрайонного об’єднання, передачі у власність місцевим радам земель поза межами населених пунктів. Про це говорили з народним депутатом Сергієм Рудиком, який обраний від Черкащини, а родом з Вижниці. Тож у такому комплексному форматі вийшла цікава, корисна та плідна дискусія щодо перспектив реформи з децентралізації.
В Сторожинецьку ОТГ – найбільшу в області громаду експерти відвідали 8 лютого 2017 року. В залі засідань Сторожинецької РДА відбувся семінар за участі експертів з питань місцевої демократії Ігора Бабюка та експерта Нелі Малько щодо питань подальшого розвитку Сторожинецької громади. В залі були присутні старости, депутати міської ради, члени виконкому, начальники відділів. Велику увагу експерти звернули на створення “Сторожинецької Конституції” – Статуту Сторожинецької міської об’єднаної громади та на важливість участі в європейських та українських проектах. Налагодження ефективного управління та оперативного реагування на виклики – одна з ключових тез семінару. Загалом захід пройшов конструктивно в режимі діалогу. Присутні активно задавали питання, а експерти давали змістовні відповіді.
Виїзна нарада в с. Киселів щодо утворення об’єднаної громади на півночі Кіцманського району відбулась, 9 лютого. Спілкувалися у складі експертної групи: Тетяна Татарчук, директор Чернівецького підрозділу Центру розвитку місцевого самоврядування, Ігор Бабюк, директор Центру підтримки місцевої демократії, Тарас Халавка та сільські голови та представники сільрад Шишківців, Борівців, Южинця, Киселева.
21 лютого відбувся черговий виїзний семінар з питань функціонування новостворених громад в Красноїльській ОТГ. Окреслили напрямки, за якими нова об’єднана громада буде розвиватись найближчим часом; обговорили проблемні питання, зосередили увагу на тому, що найближчим часом необхідно буде налагоджувати ефективне управління в громаді. Також обсудили форми співпраці з громадськістю, можливості врегулювання цих відносин через статут громади. Семінар відбувся в приміщенні Красноїльській гімназії – сучасному, світлому і затишному навчальному закладі, який активно працює над вдосконаленням знань та розвитком творчого потенціалу дітей. Вкотре переконуємось, що головним багатством наших громад є саме люди, особливо молодше покоління, яке тут зростає, виховується і планує залишатися жити тут і надалі. В Красноїльську, де існує багато потенційних точок економічного зростання (це і КПП, який добудовується, і надра, і унікальні Маланкові традиції, полікультурність і багато іншого), буде успішна громада – в це вірять люди, які її творять, а значить – так і буде!

Приєднуйтесь до нас:

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)