Сер 082016
 

750_300_3011Відмова Центральної виборчої комісії у призначенні перших місцевих виборів на території об’єднаних територіальних громад є порушенням конституційного права громадян обирати і бути обраними. На цьому наголосив Владислав Федоренко, експерт з питань виборчого права та реформи місцевого самоврядування у коментарі журналістам.
За його словами, право обирати і бути обраними гарантується частиною першою ст. 38 Основного Закону. До того ж, позиція ЦВК суперечить частині першій ст. 2 Закону України «Про Центральну виборчу комісію», яка визначає завданням ЦВК забезпечення «дотримання передбачених Конституцією України та законами України принципів і засад виборчого і референдумного процесів, реалізацію виборчих прав громадян України та права на участь у референдумі, однакове застосування законодавства України про вибори і референдуми на всій території України».
Нагадаємо, ЦВК відмовила багатьом об’єднаним громадам у призначенні виборів, мотивуючи своє рішення необхідністю спершу змінити межі районів, оскільки до цих громад ввійшли населені пункти суміжних районів.
Владислав Федоренко наголосив, що чинне законодавство не містить вимоги змінювати межі районів при названому форматі об’єднання громад.
«Центральна виборча комісія є постійно діючим колегіальним державним органом, який діє на підставі Конституції та законів України. Тому, в силу свого статусу та конституційних норм, ЦВК зобов’язана діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України»», – підкреслив Владислав Федоренко.
Довідка:
Федоренко Владислав Леонідович, – доктор юридичних наук, професор Юридичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка; професор Відділення права, адміністрування та управління Університету Яна Кохановського в Кельце (Республіка Польща); позаштатний консультант Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування.
Джерело: http://decentralization.gov.ua/news/item/id/3011

Приєднуйтесь до нас:

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)