Тра 212016
 

750_300_2428У Міністерстві охорони здоров’я триває робота над вирішенням завдань реформування галузі в контексті децентралізації владних повноважень. Про це повідомила проектний менеджер реформи децентралізації Національної ради реформ Олена Симоненко. За її словами, з цією метою сьогодні в Тернополі під головуванням в.о. Міністра Віктора Шафранського відбулося виїзне засідання колегії МОЗу, темою для якої стало «Особливості функціонування системи охорони здоров’я в умовах децентралізації та співпраця з об’єднаними територіальними громадами”.
Відкриваючи засідання в.о. міністра охорони здоров’я Віктор Шафранський наголосив на важливості децентралізаційних процесів в Україні, в тому числі в галузі медицини. Очільник міністерства зазначив, що шлях створення госпітальних округів не простий, але його потрібно пройти.
У засіданні також взяли участь голова Тернопільської ОДА Степан Барна, голова Тернопільської облради Віктор Овчарук та керівники регіональних департаментів та управлінь охорони здоров’я з усіх областей, а також начальники відділів (секторів) охорони здоров’я райдержадміністрацій Тернопільщини, головні лікарі лікувально-профілактичних закладів області, директори Чортківського та Кременецького медучилищ.
Як відомо, у квітні цього року Віце-прем’єр-міністр Геннадій Зубко, який відповідальний в Уряді за децентралізацію, окреслив чіткі терміни для впровадження конкретних завдань з реформування охорони здоров’я в контексті децентралізації. Він доручив МОЗу до середини травня затвердити методику формування госпітальних округів, а до середини червня – затвердити постанову про склад госпітальних округів. У липні, за завданням Геннадія Зубка, мають бути вирішені питання щодо внесення змін до Бюджетного кодексу в частині фінансування програм надання вторинної медичної допомоги, а також змін до Закону України «Про основи законодавства України про охорону здоров’я» в частині управління госпітальними округами.
Дорожню карту децентралізації в сфері охорони здоров’я на 2016 рік було схвалено в квітні на спільному засіданні керівництва МОЗ та Мінрегіону, під головуванням Віце-премьєр міністра України, представників керівників департаментів охорони здоров’я областей, голів ОТГ та експертів у сферах реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади і охорони здоров’я.
На засіданні колегії МОЗу експертом з децентралізації Юрієм Ганущаком було представлено напрацьовані разом з фахівцями МОЗу та керівниками департаментів охорони здоров’я декількох областей пропозиції щодо організації надання медичної допомоги на первинному та вторинному рівнях. Експерт наголосив, що покращення медичного обслуговування населення – це те, на що має опиратися реформа системи охорони здоров’я в контексті децентралізації владних повноважень, яка зараз впроваджується в Україні і яка зачіпає більшість сфер життя. Для цього, за його словами, необхідно чітко між рівнями адміністративно-територіального устрою розмежувати рівні медичного обслуговування – первинний, вторинний і третинний.
«Первинний рівень медичного обслуговування повинен забезпечуватися на базовому рівні адміністративно-територіального устрою, на рівні громади. Щодо забезпечення вторинного рівня – то в кожній області є 3-4 центри, які можуть взяти на себе ці функції. І тут важливо враховувати відстань до відповідної лікарні. Вона повинна вкладатися в межі так званого терапевтичного вікна – «золотої години» довозу хворого швидкою допомогою. А обласний рівень має забезпечувати третинний рівень медичного обслуговування – це високоспеціалізована медицина», – сказав Юрій Ганущак.
Деталізуючи тематику госпітальних округів, експерт зазначив, що їх створення вписується в чинне законодавство, згідно з яким вторинний рівень здійснюється на рівні госпітальних округів, які формуються відповідно до постанови Кабінету Міністрів.
«Якнайшвидше потрібно сформувати та затвердити методику формування госпітальних округів. Самі межі цих округів необхідно формувати обов’язково з урахуванням маршрутів пацієнті. Тоді зможемо перейти до зміни законодавства в частині управління госпітальними округами», – зазначив експерт.

ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЯ В СФЕРІ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ 
Джерело: http://decentralization.gov.ua/news/item/id/2428

Приєднуйтесь до нас:

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)