Вер 282015
 

hqdefaultДорогі чернівчани ! Шановна громадо!

Спільними зусиллями нам вдалося вписати нову сторінку в самоврядну історію Чернівців – розробити і прийняти новий Статут територіальної громади. Це наша міська Конституція, наш Основний Закон, який визначає права та обов’язки чернівчан, механізм співпраці влади та громади, правила,за якими ми живемо та управляємо містом.

Нам є чим пишатися – Чернівці відтепер мають один із найбільш демократичних Статутів, який є запорукою того, що у нас буде сильна громада і ніхто не зможе позбавити чернівчан права бути справжніми господарями міста, визначати пріоритети його розвитку.

Вперше у Статуті міста визначено, що місцеве самоврядування у Чернівцях безпосередньо здійснює територіальна громада на принципах публічності, зручності, максимальної ефективності, сталості, екологічності, системності і її права є пріоритетними. Важливо, що віками набутий національними і релігійними громадами міста досвід мирного співжиття знайшов втілення у Статуті і ми засвідчуємо, що самоврядування у Чернівцях здійснюється на засадах міжнаціональної єдності, мовної та міжконфесійної толерантності та взаємоповаги. Поряд із надбаннями сучасності ми зобов’язуємося берегти архітектурну та культурну спадщину, яку заповіли нам наші попередники, формувати естетичний вигляд міста. Дотримуватися цих вимог – обов’язок кожного чернівчанина.

Новий Статут значно розширює форми участі чернівчан у місцевому самоврядуванні та врегульовує порядок реалізації їх прав на громадські слухання, місцеві ініціативи, загальні збори за місцем проживання, участь в органах самоорганізації населення, у вирішенні питань місцевого значення. Вперше чернівчани мають змогу скористатися електронною формою участі у місцевому самоврядуванні, зокрема такими сучасними інструментами, як електронне звернення та електронна петиція. І важливо – Статут визначає порядок звітності міського голови, виконавчих органів, депутатів та депутатських комісій перед громадою,чітко зазначає, що будь-яка шкода, завдана посадовими чи службовими особами місцевого самоврядування територіальній громаді підлягає відшкодуванню.

Тепер головне, щоб чернівчани, громадські інституції ефективно користувалися своїми правами, застосовували усі інструменти участі в управлінні містом.

Закликаю чернівчан не бути байдужими, спільними зусиллями дбати про зростання економічної, політичної, наукової і культурної ролі Чернівців в суверенній Україні, підвищення добробуту кожної родини, вільний розвиток кожної особистості! Чернівцям – найвищі світові стандарти муніципального управління та найдієвіше місцеве самоврядування !

З вірою,

міський голова Олексій КАСПРУК

На фото одна з найбільш активних розробників Статуту – Оксана Ващук- Огданська.

Приєднуйтесь до нас:

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)