Вер 072015
 

Як вже повідомляли експерти КВУ, 7 вересня ЦВК сформувала склад 14 виборчих комісій в Чернівецькій області – обласної, 11 районних та 2 в містах обласного значення (Чернівці та Новодністровськ). Первинний кількісний аналіз показав, що 16 політичних партій розподілили між собою 224 місця в цих комісіях.

ВО “Батьківщина” провела в комісії 41 свого представника, що склало 18,3% від сумарного кількісного складу. На другому місці опинилася партія “Блок Петра Порошенка “Солідарність” – 38 осіб (17%). Замкнула трійку лідерів партія “Опозиційний блок”, яка делегувала до комісій 33 представників (14,7%). На четвертому місці опинився “Народний фронт” – 28 осіб (12,5%), а на п’ятому – Радикальна партія Олега Ляшка, яка провела 26 своїх партійців (11,6%).

Коли аналізувати представництво партій в керівництві виборчих комісій (голова, заступник голови та секретар), то найкращі показники тішитимуть око команди пропрезидентської партії, яка серед 42 осіб керівного складу отримала більше чверті – 11 посад (26%). Причому серед них 6 голів, 1 заступник та 4 секретарі. Ще 21% керівних посад дістався “Народному фронту” – 2 голови, 5 заступників, 2 секретарі (всього 9 осіб, що, до речі, складає майже третину усіх належних “фронтовикам” місць у комісіях). Шість керівних посад для ВО “Батьківщина” (3 голови та 3 заступники) становлять 14% керівного складу. Фактично партії, що входять до парламентської коаліції (окрім “Самопомочі”, яка провела двох своїх представників у Чернівецьку міську комісію звичайними членами), закрили 62% керівних посад. При цьому вони мають 11 із 14 голів (79%), 9 заступників (64%) та 6 секретарів (43%).

Найближче до цієї, так би мовити, “могутньої трійки” наблизився “Опозиційний блок”, який закрив 4 керівних посади – 1 голова та 3 секретарі. Радикальна партія Олега Ляшка із 3 посадами заступників голів закрила п’ятірку. По дві керівні посади отримали такі партії як ВО “Свобода”, “Відродження”, Аграрна партія та “Народний контроль”. Лишень одна керівна посада голови дісталася партії УКРОП (у Вижницькій комісії).

Поверхневий аналіз персоналій, якими партії наповнили виборчі комісії, дозволяє стверджувати, що в окремих випадках за основу ймовірно бралися не стільки професійні, скільки мабуть особистісні фактори. Зокрема, в комісіях можна побачити синів або швагрів чинних депутатів обласної ради, батьків ймовірних кандидатів, подружок ймовірних керівників штабів, колишніх держслужбовців, що були підлеглими нинішніх нардепів тощо.

Проте, експерти КВУ ризикують припустити, що такі курйози не зможуть серйозним чином завадили якісній роботі комісій. Адже члени виборчих комісій, певне усвідомлюють, що (згідно ч.2 статті 28 Закону України “Про місцеві вибори”) вони присягають “додержуватися Конституції та законів України, чесно і сумлінно виконувати свої обов’язки, виходячи з принципів верховенства права, законності, об’єктивності та неупередженості”.  Окрім того, вони присягають “забезпечувати реалізацію і захист виборчих прав громадян України”. Як бачимо, воля партійних босів чи прояви особистої лояльності, не входять до переліку керівних принципів, а отже не будуть домінувати у їхній поведінці. Чи не так?

Порушення ж присяги, яке супроводжується вчиненням злочинів проти виборчих прав, карається згідно із нормами Кримінального кодексу України.

Прес-служба Чернівецької обласної громадської організації “Комітет виборців”

Приєднуйтесь до нас:

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)