Чер 042018
 

01 червня 2018 року  Чернівецька обласна громадська організація «Комітет виборців» провела у Українському народному домі підсумкову конференцію «Місцева демократія в територіальних громадах Чернівецької області. Кращі практики». Захід проходив в рамках проекту «Ефективне управління периферійними територіями в об’єднаних територіальних громадах через заходи місцевої демократії».

Під час заходу виступили: аналітик Всеукраїнської Асоціації сприяння самоорганізації населення Олексій Колесников, менеджер проекту «Громадяни в дії» Українського незалежного центру політичних досліджень Максим Лукінюк, представники об’єднаних територіальних громад області, бібліотечних установ області.

Учасники засідання обговорили питання щодо стану та перспектив розвитку місцевих демократій у об’єднаних територіальних громадах, правові питання їх врегулювання, а також особливості впровадження механізмів громадської участі в ОТГ.

Заступник голови  обласної організації «Комітет виборців України» Ігор Баб’юк зазначив, що це підсумковий захід за результатами дворічної просвітницької роботи громадської організації «Комітет виборців» в об’єднаних територіальних громадах Чернівецької області.

«Головним завданням наших експертів було навчити громадян, що мешкають в територіальних громадах Чернівецької області, користуватися інструментами місцевої демократії, активно брати участь у прийнятті місцевих рішень та вміти захищати свої права. Люди настільки зневірилися, що вже втратили віру у можливість впливу на місцеву політику, а органи влади бояться делегувати повноваження органам організації місцевого населення. Тому доречним було би проводити системне навчання представників громадських організацій ОТГ, лідерів громадської думки та органів місцевого самоврядування щодо налагодження конструктивної співпраці» – зазначив Ігор Баб’юк.

В Чернівцях практики місцевої демократії успішно працюють. Зокрема, проводяться збори громадян за місцем проживання, громадські слухання, жителі активно долучаються до системи електронних петицій та громадської експертизи нормативно-правових актів органів влади. Наприклад, у Вижницькій міській ОТГ,  активно працюють представники громадського сектору: окремі громадські діячі стали депутатами місцевих рад, активно використовується інструмент бюджету участі (або бюджет ініціатив), у них активно реалізуються різні грантові проекти щодо розвитку місцевої демократії.

Своїм досвідом проведення роботи в територіальних громадах поділилися й представники Сокирянської міської ОТГ та Новодністровської міської ради.

Аналітик Всеукраїнської Асоціації сприяння самоорганізації населення Олексій Колесников презентував результати  дослідження Всеукраїнської  Асоціації сприяння самоорганізації населення «Механізми владно-громадської взаємодії в ОТГ: успішні практики». Він проаналізував перші кроки об’єднаних територіальних громад у налагоджені владно-громадського діалогу. Зокрема, наведено  приклади 8-ми ОТГ у 7-ох регіонах України: Одеському, Чернігівському, Черкаському, Волинському, Житомирському, Івано-Франківському, Луганському. Йшлося про успішний досвід створення та діяльності сільських органів самоорганізації населення в Балтській ОТГ Одеської області, використання бюджету участі в Білозірській ОТГ Черкаської області, проведення публічних консультацій через ЦНАП в Кіптівської ОТГ Чернігівської області, стратегічна планування за участі мешканці в Білокуракинській ОТГ Луганської області.

Експерт з юридичних питань Чернівецької обласної організації «Комітет виборців» Ольга Чепель зазначила, що громади виступають соціокультурним осередком життя її  жителів, в межах неї виробляються норми поведінки, формується громадська думка, традиції та участь у процесах демократизації. Зокрема, через залучення членів територіальної громади до управління громадою через інформування, консультування та активну участь. Залучення громади до заходів місцевої демократії передбачає і певні вигоди для громади. Це  посилення відповідальності, підконтрольності та підзвітності влади, а отже і запобігання зловживанням, корупції та відриву влади від потреб та проблем громади, раціональне використання коштів, вироблення спільного бачення майбутнього громади, на яке будуть працювати гуртом. Вигоди матимуть і представники влади. Зокрема, покращиться імідж за рахунок відкритості, залучення безоплатного потенціалу як інтелектуального так і фізичного чи організаційного, а нерідко і фінансового. Залучення громадськості до прийняття управлінських рішень, покращить їх якість, підвищиться рівень поінформованості громадян та розуміння реальних масштабів проблем, які доводиться вирішувати владі, а звідси і досягнення ефекту причетності та лояльність членів громади влади.

 

Приєднуйтесь до нас:

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)