Тра 222018
 

21 травня 2018 року в Українському народному домі відбулося засідання круглого столу на тему: «Правова освіта та захист в територіальних громадах».  Захід був ініційований Чернівецькою обласною організацією «Комітет виборців України» та Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області, в рамках проекту  «Правова освіта громадян в територіальних громадах через Центр правової інформації та консультації» за фінансової підтримки міжнародного фонду «Відродження».  У засіданні взяли участь представники Вижницької, Сторожинецької райдержадміністрацій, об’єднаних територіальних громад та працівники місцевих центрів безоплатної  правової допомоги.

За словами заступника керівника обласної організації «Комітет виборців» Ігоря Баб’юка, проведення круглого столу є своєрідним підведенням підсумків спільної діяльності ЧОГО «Комітет виборців» та мережі місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги у територіальних громадах.

«Спільна діяльність в напрямку правової освіти полягає в тому, щоб будь-який мешканець, що проживає в територіальній громаді, міг отримати в зручний для нього спосіб роз’яснення спеціаліста і в безкорупційний спосіб вирішити своє питання чи то проблему. Робота «Комітету виборців» також полягає в наданні інформаційно-консультаційних роз’яснень органам самоорганізації населення, ініціативним групам, громадським організаціям та лідерам громадської думки щодо вирішення актуальних питань громади.  Через Центр правової інформації та консультації, що розташований у Вижниці надаються консультації громадянам, пропонуються різні алгоритми дій для вирішення проблемних питань. Окремо ведеться право просвітницька робота у навчальних закладах з учнівською молоддю. Водночас правозахисна робота не є миттєвою, і не завжди позитивно сприймається у суспільстві, але саме така діяльність в територіальних громадах поступово змінює свідомість людей та ставлення до подій та проблемних ситуацій» – зазначив Ігор Баб’юк.

Директор Регіонального центру з надання безоплатної правової допомоги Аркадій Мунтяну  зазначив, що головне завдання, яке стоїть перед Центрами безоплатної правової допомоги – це захист та представництво громадян, просвітницька діяльність тощо. Фахівці звертаються до представників громад, намагаються роз’яснити необхідність у проведенні просвітницької та правозахисної діяльності серед населення, оскільки більшість не володіють правовою інформацією, не знають своїх законних прав та не вміють їх захищати. А відтак і відбувається ряд маніпуляцій. Сьогодні просвітницька робота дуже важлива, оскільки без подолання корупції не відбудеться якісних змін у державі. Керівники об’єднаних територіальних громад вже розуміють необхідність проведення цієї роботи, тому прийнято більше 10 просвітницьких програм. До Центрів почало більше звертатися громадян для вирішення правових питань і незабаром постане питання про скорочення переліку осіб, які мають право на безоплатну правову допомогу, саме тому сьогодні пріоритетним  для громад є створення правових інституцій в ОТГ. В деяких ОТГ вже проводиться відповідна робота.

За словами експерта з юридичних питань ЧОГО «Комітет виборців»  Ольги  Чепель, люди не завжди можуть самостійно адаптуватися до швидкоплинності законодавства, і це призводить до їх незатребуваності, в окремих випадках до девіантної поведінки та нерозуміння правової та моральної грані, за які не можна виходити. Тому суспільству необхідна якісна правова освіта, оскільки людина вміє критично мислити, знає свої права та вміє їх захищати. Це довга та кропітка праця, яка не одразу дає результати.

Відповідна правопросвітницька робота  здійснюється Вижницьким офісом Мережі правового розвитку «Центру правової інформації та консультації», який охоплює своєю діяльністю три райони Чернівецької області Вижницький, Путильський та Сторожинецький. Керівник офісу Галина Єрема розповіла, що офіс був створений у січні цього року, а з березня 2018 року долучилися до Мережі правого розвитку.  З цього часу до них звернулося багато відвідувачів. Найбільш актуальними та поширеними питаннями з якими звертаються громадяни є: земельні, трудові, сімейні, житлові, спадкування, права учасників АТО, договори з нерухомістю. Окрім цього фахівці офісу здійснюють виїзні консультації в ОТГ.

«Сьогодні, завданням центру є надання правової інформації, надання витягів з законодавства, консультації з правових питань, допомога у складанні заяв, запитів, скарг та інших документів правого характеру, надання консультацій щодо процесуальних документів і роз’яснення їх змісту, порядку оформлення тощо» – зазначила Галина Єрема.

 

 

Прес-служба ЧОГО «Комітет виборців України»

Приєднуйтесь до нас:

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)