Кві 202018
 

Вибори в Застанівській об’єднаній громаді Чернівецької області перебувають під загрозою зриву через заблоковану роботу виборчої комісії.

За інформацією спостерігачів КВУ проблеми в роботі комісії розпочалися після реєстрації кандидатів по багатомандатних виборчих округах та на посаду міського голови. Так, 10 квітня, згідно роз’яснень ЦВК, на засіданні комісії було прийнято рішення виключити із партійного списку БПП кандидата Василя Молдована та скасувати його реєстрацію як кандидата на посаду міського голови. Після цього кандидат подав скаргу в Чернівецький окружний адміністративний суд і 15 квітня суд задовольнив його клопотання, рішення комісії визнав протиправним та скасував його.

Василю Моловану вдалося довести, що комісія перед тим як застосувати до нього вимоги ч. 8 ст. 41 Закону України «Про місцеві вибори» не розглянула його заяву із проханням скасувати реєстрацію кандидатом від вказаної партії. У рішенні суду йдеться про те, що Василь Молдован самостійно виявив вказане порушення щодо т.зв. «подвійного балотування» і 5 квітня через вказану заяву намагався його усунути.

Зрештою, суд зобов’язав комісію розглянути заяву і 20 квітня члени комісії планують виконати цей припис. Якщо більшість учасників засідання позитивно проголосує з цього питання, то «подвійне балотування» Молдована втратить підстави і він знову стане кандидатом на посаду міського голови.

До судових інстанцій, спочатку до Чернівецького окружного адміністративного, а після відхилення вимог – до Вінницького апеляційного судів, скаржився чинний міський голова Василь Радиш, який водночас є кандидатом на майбутніх виборах. Згідно позовних заяв він вимагав скасувати рішення про реєстрацію Василя Молдована і як депутата, і як кандидата на міського голову; скасувати реєстрацію усього виборчого списку від ГПР «Справедливість», а також кількох кандидатів від інших політичних сил. Свої вимоги щодо зняття кандидатів в депутати Василь Радиш мотивував тим, що вони офіційно числяться членами інших політичних партій, аніж тих, що вказані в рішенні комісії в графі «партійність».

За даними із Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань експертам КВУ вдалося встановити, що такі кандидати як Василь Джус (ВО «Батьківщина») та Леонід Гольцов (Радикальна партія) і справді офіційно числяться керівниками інших партійних організацій. Так, перший очолює Заставнівський районний осередк партії Наталії Королевської «Україна – вперед!», а другий – районну організацію «Нашої України».

19 квітня Вінницький апеляційний суд вимоги Василя Радиша щодо Василя Молдована не задовольнив. Проте, як повідомили КВУ представники виборчої комісії, таки скасував реєстрацію 27 кандидатів зі «Справедливості», а також двох кандидатів від ВО «Батьківщина», двох від Радикальної партії й одного від БПП «Солідарність».

Зі слів заступника голови МВК Орисі Попович, у випадку «Справедливості» суд прийняв до уваги аргументи, що партія вчасно не повідомила комісію про проведення конференції, на якій затвердила свій виборчий список.

Паралельно із судовими процесами було змінено керівний склад комісії. Зокрема, 13 квітня партією БПП було відкликано голову комісії Миколу Тарахкотелика та замінено його на Ларису Марусяк. Однак, через відсутність нової голови комісії на робочому місці, 15 квітня  члени ТВК висловили їй недовіру. При цьому голова комісії на кілька днів заблокувала доступ до виборчої печатки, яку було закрито в сейфі та опечатано. Члени комісії у протоколах зафіксували факти бездіяльності голови комісії та звернулися до ЦВК із заявою про позбавлення її повноважень та призначення нового голови.  Наразі обов’язки керівника комісії виконує заступник голови Орися Попович.

Представники кількох політичних партій на умовах конфіденційності заявляли експертам Комітету виборців, що останні зміни в складі комісії та конфлікти, що їх супроводжують нібито мають на меті зрив виборів чи навіть містять ознаки підігрування окремим кандидатам.

Через заблоковану судовими тяганинами та кадровими змінами роботу комісії в ОТГ не може повноцінно розпочатися процес офіційної передвиборчої агітації, оскільки для цього має бути прийнято остаточне рішення щодо реєстрації кандидатів.

Такий розвиток подій загрожує належній організації виборчого процесу, адже згідно календарного плану на виборах Застанівської ОТГ, що призначені на 29 квітня, вже мали бути затверджені зразки бюлетенів, видано посвідченням кандидатам по багатомандатних виборчих округах та кандидатам на посаду міського голови.

КВУ закликає Центральну виборчу комісію невідкладно розглянути звернення членів Застанівської виборчої комісії щодо заміни голови ТВК та вжити необхідних заходів щодо розблокування роботи комісії.

Вибори в Застанівській ОТГ призначені на 29 квітня 2018 року.

Джерело http://www.cvu.org.ua/nodes/view/type:news/slug:vybory-na-bukovyni-pid-zahrozoiu-zryvu-kvu

Приєднуйтесь до нас:

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)