Кві 032017
 

Перший досвід невтішний. Кошти виділяють лише на газети і журнали, а бібліотекарів переводять на півставки

Коли на Буковині почали створюватися перші територіальні громади, запитань, напевне, було більше, ніж відповідей. Але про необхідність і переваги децентралізації говорилося дуже багато, тож цей процес добровільно-примусово охопив майже всі терени краю. Серед перших була створена Великокучурівська територіальна громада, яка об’єднала такі села Великий Кучурів, Глибочок, Годилів, Снячів і Тисовець. На той час ці населені пункти мали чотири бібліотеки, в яких працювало п’ятеро бібліотекарів. Якщо раніше вони належали до Сторожинецької централізованої бібліотечної системи, то з 1 лютого минулого року перейшли в підпорядкування відділу культури нової громади. Його очолив директор Великокучурівського будинку культури Василь Сушинський, якому за виконання додаткових обов’язків виділили півставки.

Начувані про переваги децентралізації бібліотечні працівники сподівалися на добрі переміни. Бо кому ж як не громаді краще знати про потреби бібліотек та будинків культури, які від проголошення незалежності України фінансувалися за залишковим принципом? Але не так сталося, як гадалося. Першим тривожним дзвіночком стало скорочення однієї ставки в бібліотеці села Снячів. Наприкінці торішнього літа Домніка Мінтенко оформила пенсію і з нею попрощалися. Громаду не особливо цікавило, що два рази на тиждень вона ходила в сусідній Глибочок, де налагодила роботу з обслуговування читачів, а в літній період залучала до читання молодь у місцевому таборі відпочинку.

Зовсім не втішала бібліотекарів та прикра ситуація, що вони перестали отримувати нові видання згідно державних програм, які їм до створення громади десятками передавав відділ комплектування й обробки літератури Сторожинецької ЦБС. Цю ділянку роботи мав би забезпечити відділ культури Великокучурівської громади, але впродовж року це питання, як і багато інших, не було вирішено. Натомість 28 лютого нинішнього року на сесію територіальної громади була винесена пропозиція про переведення чотирьох бібліотекарів на неповний робочий день — із відповідною оплатою.

На тій сесії була присутня завідуюча бібліотеки села Великий Кучурів Наталія Бевцик. Вона звернулася до депутатів із проханням залишити їй повну ставку. Оскільки в селі мешкає понад 7 тисяч жителів, то за нормативами в цій книгозбірні мало б працювати двоє бібліотекарів. Крім того, тут обладнаний Інтернет-центр (його наявність передбачає додаткових 0,25 ставки), завдяки якому в останні роки значно збільшилася кількість відвідувачів. Депутати врахували аргументи і залишили їй повну ставку. На захист інших трьох працівників не прозвучало жодного слова, тому без будь-якого обговорення прийняли рішення перевести їх із 1 травня нинішнього року на півставки.

Бібліотекарі громади вважають, що це незаконне, несправедливе рішення і розцінили його як знищення бібліотечних закладів, у яких вони трудилися десятки років, не маючи належних умов для праці. Вони віддавна самі рубають дрова, самі опалюють приміщення, самі їх прибирають і ремонтують. Кошти на ці потреби не виділяли, але принаймні в останні роки виплачували посадові оклади відповідно до тарифних сіток, 50 відсотків доплати за особливі умови праці та 30 відсотків за вислугу років. Територіальні громади мали б прийняти бібліотеки, які вціліли після всіх оптимізацій, подбати про належні умови для обслуговування користувачів, закупити хоча б по одному комп’ютеру, провести інтернет, щоб у кожному селі працювали сучасні інформаційні центри. Але про це у Великому Кучурові наразі не йдеться. Тут у комфортних умовах працює лише сільська рада.

Недавно ми з фахівцями обласної наукової бібліотеки побували в бібліотеках Великокучурівської територіальної громади, – розповіла директор Сторожинецької ЦБС Іванна Лугина. – Якщо на передплату періодичних видань кошти їм виділили, то за весь рік роботи вони не отримали жодної нової книги, бо там немає повноцінного відділу культури. Щоб не руйнувати централізоване комплектування і обробку літератури, забезпечити належну роботу сільських бібліотек, я запропонувала головам територіальних громад району укласти угоди із Сторожинецькою ЦБС про надання послуг, які вони самі не зможуть забезпечити. Поки що таку угоду з нами готова підписати лишень Сторожинецька громада. А це 16 бібліотек у 12 населених пунктах. Мовчить голова Великокучурівської громади, а керівник Чудейської заявив, що йому не потрібні три бібліотеки, вистачить й однієї. Прикро, що голови громад не розуміють специфіки роботи бібліотечних закладів й недооцінюють їх роль у житті сельчан. Зрештою, закон про об»єднані територіальні громади не передбачає обмеження послуг для населення…

Не треба бути великим експертом, щоб визнати рішення Великокучурівської громади про переведення бібліотекарів на півставки поспішним і недалекоглядним. Якщо територіальні громади повсюдно почнуть скорочувати видатки на утримання закладів культури, то дуже скоро буковинські села залишаться без бібліотек і будинків культури. Тож мимоволі виникає запитання: чи потрібна децентралізація, яка руйнує налагоджену систему бібліотечного обслуговування на селі? Обіцяли золоті гори, а виявляється, не можуть утримати одного бібліотекаря . Скажімо, Сторожинецька громада своїм бібліотекарям доплату за особливі умови праці обмежила 10 відсотками, хоча наприкінці минулого року в ЦБС вони мали 40 із 50, передбачених чинним законодавством. Може, комусь і здається, що сьогодні заклади культури стали зайвими на селі, але таким точно не місце ні серед керівників громад, ні серед депутатів, які без попереднього публічного обговорення приймають необдумані рішення. З таким підходом до бібліотечної справи можна докеруватися до того, що доведеться відкривати хати-читальні по селах.

Людмила Янушевська.(газета «Буковина», 21 березня 2017 року)

Приєднуйтесь до нас:

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)