Лют 172017
 

Закон про фінансування політичних партій із державного бюджету набув чинності 1 липня 2016 року. Він передбачає право політичних партій на бюджетне фінансування, якщо на останніх чергових чи позачергових виборах народних депутатів вони набрали не менше 2 % голосів виборців. Все це для того, аби подолати політкорупцію і олігархізацію. Гроші мали б потрапити і до регіональних представництв партій. Повідомляє сайт ТРК Буковина

ТАРАС ХАЛАВКА, РЕГІОНАЛЬНИЙ КОНСУЛЬТАНТ З ПИТАНЬ КОМУНІКАЦІЙ АМУ: «На утримання апаратів регіональних було витрачено не так багато. Хоча першочергово вважалося, що ці кошти будуть витрачені на формування політичних структур. На те, що політичні партії почнуть набирати офіційно працівників на роботу, почнуть сплачувати за комунальне майно, сформувати свою структуру працювати активно з громадськістю, а не просто проводити рекламу свою в ЗМІ».

В обласному осередку КВУ пропонують внести зміни щодо конкретизації статутної діяльності політичних партій. Серед напрямків фінансування виділяють роботу з виборцями, проведення масових акцій, на кшталт маршів, утримання апарату та приміщень. Як зазначають представники деяких партій, на місцевому рівні, насправді, гроші на такі витрати не дійшли.

СВІТЛАНА ФОЧУК, ДЕПУТАТ ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ (ВО «БАТЬКІВЩИНА»): «Ми працюємо тільки за рахунок членських внесків. Орендуємо приміщення. Буде підмога державна, це потрібно. А поки працюємо так».

А ще експерти КВУ дослідили, які приміщення політпартії орендують для своїх громадських приймалень.

ДЕНИС ТАТАРЧУК, ЕКСПЕРТ КВУ В ЧЕРНІВЕЦЬКІЙ ОБЛАСТІ: «Половина партій, які довший час працюють за ними залишились комунальні приміщення. Партії, які були створені останніми роками, вони переважно орендують приміщення комерційної нерухомості, або працюють в тих приміщеннях, які належать членам місцевих осередків партій».

МАКСИМ БУРБАК, НАРОДНИЙ ДЕПУТАТ УКРАЇНИ (НАРОДНИЙ ФРОНТ): «Ми орендуємо комерційну нерухомість і платимо гроші. Я вважаю, що державні кошти правильно було витрачати в бюджет міста, якщо б місто надало зручну приймальню».

От у чому зійшлися представники деяких політичних партій – що конкурс на оренду таких комунальних приміщень має бути відкритим.

АНДРІЙ РОГАТЮК, ЧЛЕН ЧЕРНІВЕЦЬКОГО ВИКОНКОМУ (ОБ’ЄДНАННЯ САМОПОМІЧ): «Частина членів виконкому Чернівецької міської ради розглядає питання оренди лише через комерцію. Крапка. Тобто, усі приміщення, що знаходяться у місті повинні бути сфотографовані, описані, виставлені публічно в ЗМІ для того, щоб громадяни могли ознайомити із станом цих приміщень, подати заявки і виграти право оренди на дане приміщення».

Ці пропозиції від місцевого КВУ направлять до центрального офісу, який і має сформувати загальну візію майбутнього законопроекту.

Приєднуйтесь до нас:

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)