Лют 172017
 

Чернівецька обласна громадська організація «Комітет виборців України» звітувала про результати проекту «Моніторинг прозорості надання державної підтримки політичним партіям», основна мета якого протидія політичній корупції.
«Комітет виборців України» провів анкетування регіональних осередків політичних партій у Чернівецькій області стосовно надання їм в оренду приміщень комунальної власності.
Денис Татарчук експерт Чернівецької ГО «комітет виборців» : «Офіси місцевих організацій УНП, СПУ, Батьківщина та партії Зелених функціонують за вказаними адресами. Ті приміщення знаходяться в оренді більше 15 років. Вони повністю утримуються та оновлюються за рахунок тих політичних партій. Всі орендовані приміщення на думку наших кореспондентів звичайні і в принципі не представляють з себе нічого особливого». Про це повідомляє сайт ТРК Чернівці.
Більшість партій орендують приміщення по ринковій ціні, проте є й такі які отримують різного типу пільги, що не завжди робить процес надання приміщення в оренду достатньо прозорим.
«УНП та СПУ вважають що процес був непрозорим , зокрема провладні партії отримували привілегії, деякі партії отримували кращі приміщення в оренду, деякі отримували їх на довший термін. У Батьківщині вважають що процес був достатньо прозорим, і абсолютно прозорим він був на думку представників партії зелених».


Проте є партії які не орендують комунальні приміщення.
«Нами були опитані представники 5 партій, зокрема БПП, Народний фронт, Самопоміч, Радикальна парті та партія соціалістів. Всі ці місцеві організації та партії, наразі орендують комерційні приміщення або ж проводять свою діяльність у приміщеннях які належать членам партії».
Також учасники проекту обговорювали закон який передбачає державне фінансування політичних партій.
Тарас Халавка член правління Чернівецької ГО «Комітет виборців» : «Законопроект передбачав, що партії які на парламентських виборах наберуть більше 2.5 відсотка будуть мати право на державне фінансування, водночас була внесена зміна, перехідні положення які передбачали, що дане скликання верховної ради, тобто до 2019 року фінансуватимуться тільки ті політичні партії які набрали 5 відсотків які пройшли у парламент».
У рамках закону не допускається використання державних коштів на оплату та розміщення політичної реклами партії.

Приєднуйтесь до нас:

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)