Лют 012017
 

Києві пройшла презентація діяльності ВГО “Асоціація сприяння самоорганізації населення”. Команда розповіла про розвиток аналітичної складової роботи, мережу Ресурсних центрів з розвитку місцевої демократії та статегічні плани.  Ми розпочали свою роботу у 2006 році в м. Одесі, коли команда Асоціації налічувала 5 осіб. 2016 рік був знаковий для нас, оскільки пройшло 10 років роботи для розвитку самоорганізації населення, місцевої демократії та участі громадян в управлінні місцевими справами.  Розпочавши свою діяльність з роботи по розвитку органів самоорганізації населення, ми разом з партнерськими організаціями створили сталу мережу ресурсних центрів, які спільно з нами розширили свою діяльність з ОСНів на всі елементи місцевої демократії. Останні два роки організація розвивається як регіональний аналітичний центр: до нашої команди приєднались ще 5 фахівців, в тому числі 3 аналітики з різних регіонів України – Львів, Чернівці, Донецька область.

1Основний фокус наших аналітичних матеріалів – реформа місцевого самоврядування, яка стартувала у 2015 році. Тема розвитку локальної демократії стала особливо актуальною у зв’язку із децентралізацією повноважень на місця. Оскільки, ми впевнені, що участь громадян у реформі гарантує її успіх.

Ми розробили 40 аналітичних матеріалів із рекомендаціями як центральним органам влади, так і органам місцевого самоврядування. Частина з них знайшли своє відображені у 78 локальних нормативно-правових актів.

З початку реформи децентралізації в України наша команда аналітиків працює над виявленням проблемних аспектів реформи та пошуком шляхів їх вирішення.

Реформа місцевого самоврядування – це складний процес. Вона зачіпає інтереси багатьох зацікавлених сторін і очікувано викликає спротив, та, іноді конфліктні ситуації в громадах. Але, наші дослідження показали, що спротив та конфлікти виникають там, де існує брак комунікації між мешканцями та владою. На нашу думку, це одна із основних проблем.

2Для того, щоб зрозуміти як децентралізація крокує Україною, які слабкі місця реформи, ми провели міжрегіональне аналітичне дослідження в 46 громадах 5 регіонів України. Ми опитали представників влади та громадянського суспільства та отримали їх бачення реформи. З аналітичним дослідженням Ви можете ознайомитись на нашому новому сайті acsa.com.ua.

Також у фокусі наших досліджень проблема захисту інтересів периферійних громад в ОТГ, судова практика вирішення конфліктів при об’єднанні територіальних громад, функціонування інституту старост, регулювання процедур проведення загальних зборів, розвиток ОСНів в ОТГ, економічна спроможність нових об’єднаних громад.

Для кого ми готуємо аналітичні матеріали? Аналітичні матеріали ми готуємо як для центральних, так і для місцевих органів влади. Наша аналітика містить адресні рекомендації як профільним міністерствам та комітетам Верховної Ради, так і органам місцевого самоврядування.

На основі яких даних ми готуємо нашу аналітику? По-перше, відкриті дані, інформація ЦОВВ, ОМС, управління статистики, по-друге, експертні опитування, глибинні інтерв’ю, фокус-групові обговорення; по-третє, експеримент (450 дзвінки на гарячі лінії ЦОВВ); аналітика данних.

Що дала наша аналітика? Який її вплив на рішення влади? Рекомендації наших аналітиків враховані в 78 локальних нормативно-правових актах, це як правило, зміни до статутів в частині проведення загальних зборів та громадських слухань, ухвалення Положень про ОСНи, загальні збори (м. Луцьк, м. Миколаїв), в громадах які планують об’єднуватись в Татарбунарському та Іванівському районах Одеської області будуть розроблятись Статути територіальних громад, які міститимуть механізми захисту периферійних громад. На основі рекомендацій аналітиків Асоціації, було внесено правки в новий законопроект № 4742 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо статусу старости села, селища». В найбільшій об’єднаній громаді Півдня України – Балтській створюються ОСНи в периферійних громадах, міська рада користується аналітичним розробками Асоціації.

Нормотворча діяльність. Асоціація приймала участь у розробці та адвокації двох законопроектів «Про органи самоорганізації населення» (№2466), «Про загальні збори (конференції) членів територіальної громади за місцем проживання» (№2467). Прийняття цих законопроектів набуває особливої актуальності в контексті реформи місцевого самоврядування.

Асоціація розробила два модельних Статути – міста та села, селища. На сьогодні близько 20 громад розробили свої Статути на основі модельних статутів Асоціації.

3Рекомендації Асоціації були враховані при розробці Національної стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства, Комплексної державної програми щодо підтримки, соціальної адаптації та реінтеграції громадян України, які переселилися з тимчасово окупованої території України та районів проведення антитерористичної операції в інші регіони України, на період до 2017 року.

Мережа ресурсних центрів локальної демократії в 12 регіонах України активно користуються напрацюваннями Асоціації та працюють над впровадженням рекомендацій. Разом із партнерськими організаціями мережі Асоціація успішно провела не одне аналітичне дослідження.

У 2013 році Асоціація разом з партнерами створила мережу ресурсних центрів, яка, розпочавши свою діяльність з підтримки та розвитку органів самоорганізації населення, згодом почала працювати для розвитку всіх елементів локальної демократії. Сьогодні це Мережа ресурсних центрів з розвитку місцевої демократії в 12 регіонах України.5

Розпочавши свою діяльність як аналітичний центр, Асоціація, супроводжуючи і координуючи діяльність мережі Ресурсних центрів, підвищує, в тому числі, їх аналітичну спроможність.

Координуючи мережу, Асоціація консультує фахівців центрів, проводить навчання та стажування, забезпечує спілкування та обмін досвідом, допомагає досліджувати та просувати зміни до політики.

Ресурсні центри розробляють та просувають проекти рішень органів влади в сфері місцевої демократії, допомагають впроваджувати реформи на місцях, проводять навчання для громадських активістів, надають консультації, ресурси та допомагають громадянам реалізувати ініціативи щодо участі у розвитку громади, створити та забезпечити роботу ОСНів, контролювати надання житлово-комунальних послуг.

За сприяння мережі РЦ, у 2016 році створено 31 ОСН, надано понад 3000 консультацій, проведено понад 200 заходів, участь в яких прийняло близько 5000 осіб.

Джерело: samoorg.com.ua

Приєднуйтесь до нас:

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)