Лип 122016
 

750_300_2798Інструментарій відстоювання спільних інтересів територіальних громад обласними і районними радами має бути не лише демократичним, а й легітимним.
На цьому наголошує Владислав Федоренко, доктор юридичних наук, професор у своїй статті («Голос України» № 128 від 12.07.2016), аналізуючи звернення окремих обласних рад до Президента та Уряду України щодо необхідності укладання договорів про розподіл повноважень між Урядом, обласними державними адміністраціями та обласними радами.
«Частина друга ст. 19 Конституції України установлює, що органи місцевого самоврядування, їх посадові особи «зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України» (…) Пропозиція про укладення договорів про розподіл повноважень між Урядом України, обласними державними адміністраціями та обласними радами, не зважаючи на шляхетні мотиви її ініціаторів, суперечать Конституції України, законам України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про Кабінет Міністрів України», «Про місцеві державні адміністрації» та іншим», – йдеться у статті.
Автор зазначає, що підставою для таких звернень стали переважно проблеми незавершення реформи місцевого самоврядування в Україні на засадах децентралізації (не утворення виконавчих комітетів обласних і районних рад; збереження повноважень місцевих державних адміністрацій; неефективність системи делегування повноважень обласних і районних рад відповідним місцевим державним адміністраціям та відсутність механізму контролю за реалізацією делегованих повноважень; зволікання з подальшим проведенням бюджетної реформи; численні питання в містобудівній, земельній, екологічній і ін. сферах; складність із забезпеченням власним житлом і земельними ділянками учасників АТО тощо).
Водночас Владислав Федоренко відзначає певні успіхи реформи місцевого самоврядування і констатує, що впродовж 2015 року забезпечено законодавчі засади для створення територіальної основи базового рівня місцевого самоврядування (Закон «Про добровільне об’єднання територіальних громад»); проведено фінансову та податкову децентралізацію; запроваджено практику міжмуніципального співробітництва (Закон «Про співробітництво територіальних громад»).
Поряд з питанням невідповідності названих рішень обласних рад Конституції та законам України, автор підкреслює й іншу існуючу на сьогодні проблему – відсутність правового механізму зупинення таких рішень.
«До недавнього часу повноваження щодо державного нагляду за відповідністю рішень органів місцевого самоврядування Конституції та законам України та відповідного зупинення таких рішень здійснювали органи прокуратури (…) На сьогодні в Україні де-юре відсутні суб`єкти здійснення державного нагляду (моніторингу) за відповідністю рішень органів місцевого самоврядування Конституції та законам України.Відсутній і правовий механізм зупинення таких рішень», – констатує Владислав Федоренко.
Автор також називає шляхи вирішення цього питання, одним з яких є прийняття закону про державний нагляд за відповідністю рішень органів місцевого самоврядування Конституції та законам України, який підготував Мінрегіон України.
Повну версію статті Владислава Федоренка читайте в «Голосі України» № 128 від 12.07.2016 під назвою «Успіх реформи місцевого самоврядування ґрунтується на повазі до європейських цінностей демократії та верховенства права».
Нагадаємо, експерти назвали договори облрад з Урядом про розподіл повноважень незаконними.
Джерело: http://decentralization.gov.ua/news/item/id/2798

Приєднуйтесь до нас:

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)