Тра 132016
 

750_300_2336Об’єднані територіальні громади отримали від держави кошти на розвиток інфраструктури і вже можуть їх використовувати. Але через брак досвіду у підготовці відповідних проектів їм потрібна підтримка і допомога фахівців, у тому числі — спеціалістів обласних та районних державних адміністрацій.
Про це під час селекторної наради обласними державними адміністраціями сказав Перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України В’ячеслав Негода.За його словами, кошти субвенції мають бути максимально ефективно використані і реально покращити інфраструктуру, підвищити рівень послуг, які надаються в громадах. Але більшість об’єднаних громад вперше розробляють таку проектну документацію і, як показав попередній розгляд проектних заявок від них, потребують значної допомоги. Цю підтримку вони мають отримувати, зокрема, у районних та обласних адміністраціях.
«Державні адміністрації не повинні стояти осторонь, оскільки позитивний результат реалізації проектів об’єднаних громад корисний для усієї області. Адміністрації мають не контролювати, як використовуються кошти субвенції, а надавати методичну, консультативну, координаційну допомогу громадам. У вас є для цього кваліфіковані кадри, отже дайте громадам знати, що ви готові і можете їх підтримати», — звернувся В’ячеслав Негода до представників держадміністрацій.
У свою чергу Сергій Шаршов, директор Департаменту з питань місцевого самоврядування та територіальної організації влади Мінрегіону, повідомив, що проведено попередній розгляд проектних заявок, надісланих в електронному вигляді від Дніпропетровської, Донецької, Одеської, Полтавської областей, та проаналізовано типові помилки.
Він звернув увагу, що проектні заявки мають оформлятися відповідно до форми, затвердженої наказом Мінрегіону № 82; мають відповідати напрямам використання коштів, визначеним пунктом 4 постанови КМУ від 16.03.2016 № 200, та плану соціально-економічного розвитку об’єднаної громади.
За інформацією Сергія Шаршова, проектні заявки мають бути в повній мірі та правильно заповнені (типова помилка – недостатньо розписані заходи проекту та бюджет, не розписано локальний кошторис, неправильно визначено розпорядників коштів нижчого рівня, за рахунок коштів субвенції плануються видатки споживання, що суперечить ЗУ «Про Державний бюджет України на 2016 рік», не прописано, на чиєму балансі знаходяться ті чи інші об’єкти та хто буде балансоутримувачем в подальшому, не чітко вказані ділянки дороги, що підлягають ремонту та ін.).
Проектні заявки мають надсилатися на погодження утвореній при Мінрегіоні разом із висновками ОДА, витягом із плану соціально-економічного розвитку об’єднаної громади та супровідним листом.
Крім того, Сергій Шаршов наголосив, що виготовлення проектно-кошторисної документації на стадії погодження проектних заявок не є обов’язковим, достатньо взяти цінові пропозиції для правильного заповнення розділу 4 «Бюджет проекту» та локальних кошторисів.
Як повідомлялося, об’єднані територіальні громади вже мають усі правові механізм для ефективного використання субвенції з Державного бюджету на розвиток інфраструктури — 6 травня 2016 року набув чинності Наказ Мінрегіону, яким затверджено Форму проектної заявки на проект, що може реалізовуватися за кошти субвенції.
Довідка
Законом України «Про Державний бюджет України на 2016 рік» на розвиток інфраструктури об’єднаних територіальних громад передбачено субвенцію в обсязі 1 млрд. грн.
Розподіл субвенції здійснюється в залежності від площі території громади та кількості сільських жителів. Чим більша кількість сільських жителів та площа території громади, тим більший обсяг субвенції.
Субвенція надається для створення, модернізації інфраструктури об’єднаної територіальної громади та може спрямовуватись на нове будівництво, реконструкцію, капітальний ремонт об’єктів інфраструктури, що належать до комунальної форми власності (у тому числі на виготовлення проектної та містобудівної документації).
Джерело: http://decentralization.gov.ua/news/item/id/2336

Приєднуйтесь до нас:

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)