Кві 212016
 

SAM_464919 квітня 2016 року, в рамках українсько-німецької співпраці в приміщенні Кельменецької райдержадміністрації та районної ради відбулося засідання круглого столу на тему: “Про необхідність підтримки реформи децентралізації”, за сприяння Німецького товариства міжнародного співробітництва (GIZ), яке реалізує ряд проектів з підтримки адміністративної та територіальної реформи за дорученням Федерального Міністерства економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ).З метою підтримки децентралізації влади, із доповіддю перед селищним та сільськими головами, представниками структурних підрозділів райдержадміністрацій, керівниками установ та організацій, громадських організацій району, засобами масової інформації виступив німецький консультант з питань децентралізації, бургомістр міста Зінген у відставці, старший радник у сфері комунального господарства містер Олівер Eрет (в супроводі перекладача Олега Павлюка) та експерт з децентралізації Ірина Банковська. В засіданні також взяв участь заступник голови районної ради Анатолій Горобець.
Відкриваючи засідання, голова Кельменецької райдержадміністрації Віталій Швець відзначив, що децентралізація в Україні успішно стартувала. «І зараз досвід доводиться переймати у зарубіжних сусідів – тих, хто вже пройшов шляхом децентралізації та має ефективну систему управління і сталий економічний розвиток».
Містер Олівер поділився досвідом реформ, проведених у Німеччині. Він розповів про процес реформування громад у Німеччині. «На федеральних землях Німеччини у 70-х роках минулого століття були проведені відповідні реформи. Тоді федеральна земля Баден-Вюртемберг мала 10 млн мешканців і 3500 територіальних громад. На сьогодні там проживає близько 11 млн людей, які об’єднані у 1100 громад, кількість районів при цьому зменшилася удвічі, – сказав німецький експерт. – Населення в одній об’єднаній громаді у Німеччині в середньому становить 8 тис. жителів. Кількість населених пунктів – від чотирьох до 10-ти».
Він наголосив, що головною перевагою децентралізації є підвищення якості адміністративних та комунальних послуг, а також стабільний економічний розвиток усіх регіонів.
Олівер Ерет зазначив, що на прикладі його країни можна з упевненістю стверджувати, що реформа з децентралізації потрібна для подальшого ефективного розвитку України як європейської країни. І початок її проведення це є правильним поступальним кроком. На думку експерта, лише сильні громади (об’єднані) можуть надавати якісні послуги населенню.
Звичайно, що кожна країна має свої особливості, але у Німеччини та України є деякі подібні речі, які можна запозичувати і для нашої держави.
Громади Німеччини не мають великих грошей на рахунках, але у них є власна земля, ліси, дороги, школи, угіддя. Для того, щоб це «майно» підтримувати у належному стані, декілька громад і об’єднуються в одну велику. Це – передумова для подальшого економічного розвитку. А відтак, об’єднання стають більш привабливими для іноземних інвесторів.
Крім цього, містер Олівер навів приклади про систему оподаткування. Німецькі громади мають право збирати податки на місцевому рівні, зокрема 15% подоходного податку залишається на місці. А ще громади можуть отримувати податки та збори за будівництво доріг, водогонів, каналізаційних мереж і відповідні внески громадян за користування.
«У Німеччині, як і в Україні, теж є як багаті промислові регіони, так і менш успішні місцевості, але завдяки децентралізації в усіх регіонах жителі мають рівноцінний рівень життя. Ми проводимо політику фінансового вирівнювання. Для цього створено спеціальний загальний фонд, з якого рівномірно розподіляються кошти, у тому числі і на менш забезпечені регіони. Це робиться для того, щоб люди не переїжджали з маленьких міст у великі, тим самим їх перенасичуючи», – сказав експерт.
Також Олівер Ерет зауважив, що таку систему фінансового вирівнювання варто запровадити і в Україні, бо за допомогою системи, коли сильніший допомагає слабшому, можна забезпечити рівномірний розвиток країни.
Окрім того, німецький експерт відзначив про наявність у Німеччині чіткого розмежування повноважень та обов’язків між центральною, обласною та місцевою владою.
Після виступу Олівера Ерета учасники круглого столу активно долучилися до обговорення і порівняння реформи в Україні та Німеччині. Зокрема, у німецького експерта запитували про організацію медичного обслуговування, роботу навчальних та дошкільних закладів, систему підвезення школярів, обслуговування громадян старшого віку, рівень корупції у Німеччині на час, коли починався процес децентралізації, наявність законодавчої бази та ряд інших питань. Містер Ерет детально відповів на усі питання та закликав не боятися змін.

Аналогічні заходи відбулись у Путильському та Герцаївському районах області. 
Джерело: http://kelmentsi.bukoda.gov.ua/news/nimetskii-ekspert-podilivsya-dosvidom-reform-z-detsentralizatsii-provedenikh-u-nimechchini

SAM_4654

Приєднуйтесь до нас:

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)