Бер 152016
 

74979_514373695416644_3606631602218039916_n15 березня 2016 року в Чернівцях проведено прес-конференцію ЧОГО «Комітет виборців» «Як проходить люстрація: проблеми та перспективи». До заходу були запрошені представники Чернівецької облдержадміністрації, державної фіскальної служби, обласної прокуратури, управлінь УСБУ та Нацполіції в Чернівецькій області.
Під час прес-конференції було оприлюднені результати моніторингу офіційних сайтів держустанов Чернівецької області щодо ходу люстрації, надано інформацію за результатами інформаційних запитів до декількох державних інституцій щодо очищення влади, зроблено коротку ревізія ефективності діючого закону «Про очищення влади» (від 16.09.2014р. (із змінами та доповненнями від 27.01.2015р.), про суперечності цього закону, про причини відмінностей суспільних очікувань та реальних результатів люстрації в Україні.
В рамках короткого вступного слова заст. голови обласної організації Комітету виборців Ігор Баб’юк, окресливши актуальність проблеми очищення влади та її неабияку резонансність в українському суспільстві, відмітив, що станом на 19 лютого в Україні в цілому було люстровано лише 878 осіб. Таким людям заборонили займати посади в органах державної влади протягом 5 чи 10 років в залежності від конкретної справи і включили до Єдиного державного реєстру осіб, щодо яких застосовано положення Закону «Про очищення влади». Ще 145 тис. діючих чиновників пройшли або наразі проходять перевірку і 55 тис. осіб з числа тих, які претендують на посади у державній службі. Очевидно, що лише 878 люстрованих осіб – це не ті числа, на які очікувала громадськість. Також було наголошено на проблемі ухилення осіб від процесу люстрації та необхідності системної роботи над покращенням законодавства у сфері люстрації. Також п. І.Баб’юк прокоментував отримані відповіді на інформаційні запити про перебіг люстрації. При цьому було акцентовано, що більшість установ відповіли на запити вчасно, лише Чернівецька облдержадміністрація повідомила про продовження терміну розгляду в зв’язку із великим обсягом інформації.
Як повідомив експерт Комітету виборців Тарас Халавка офіційні сайти вивчених інституцій містять необхідну публічну інформацію стосовно здійснення процесу люстрації. Так, на сайті обласної державної адміністрації можна знайти всі нормативні документи, перелік осіб, що вже пройшли перевірку, розміщений по департаментам та управлінням із зазначенням посади. 346 працівників обласної державної адміністрації вже проілюстровані, при цьому не звільнено жодної особи. 78 осіб, ще проходять перевірку.
У відповіді на запит в прокуратуру відповіли, що під дією Закону України “Про очищення влади” з органів прокуратури Чернівецької області звільнено чотирьох осіб: Ванзуряка П.К. – прокурора області, Васильчук O.K. – заступник прокурора Чернівецької прокуратури з нагляду за додержанням законів у транспортній сфері; – Чернушка А.Е. – заступник прокурора Шевченківського району м. Чернівці; – Єгоров П.В. – старший прокурор прокуратури Шевченківського району м. Чернівці.
Із відповіді Головного управління національної поліції у Чернівецькій області області згідно із законом «Про очищення влади», у УМВС було звільнено 5 осіб: Сухар Валентин Валерійович Перший заступник начальника УМВС – начальник слідчого управління; Попов Олег Миколайович Заступник начальника УМВС – начальник кримінальної міліції; Альяной Олександр Анатолійович Начальник управління матеріального забезпечення УМВС; Склянов Валерій Вікторович – заступник начальника управління матеріального забезпечення УМВС; Козак Ярослав Олексійович Заступник начальника УМВС – начальник міліції громадської безпеки. Перевірка триває, ще щодо 19 осіб.
ДФС відповіла, що надіслала наш запит у ДФС у Чернівецькій області. ДФС у Чернівецькій області надало інформацію про двох звільнених працівників відповідно до Закону “Про очищення влади”. Так були звільнені начальник управління внутрішньої безпеки ГУ Міндоходів Лопотов І.В. та перший заступник начальника слідчого управління фінансових ресурсів ГУ Міндоходів Балан А.П. Станом на 17.02 224 працівника пройшли перевірку відповідно до Закону “Про очищення влади”. На даний час працівників, які проходять перевірку у ДФС не має. 
УСБУ у Чернівецькій області повідомило, що у січні 2016 року в управлінні завершено перевірку працівників згідно із законом «Про очищення влади». Перевірці підлягало 308 співробітників. В управлінні відсутні співробітники, які підлягали звільненню відповідно до вимог вищезгаданого закону.
Нами було відмоніторено 5 сайтів органів влади, щодо висвітлення на них процесу проведення люстрації: ОДА, ДФС, Національна поліція, Прокуратура та СБУ. На чотирьох сайтах наявна інформація про проведення люстрації, а саме обласна державна адміністрація (ОДА), Державна фіскальна служба (ДФС), обласна прокуратура, Головне управління Національної поліції у Чернівецькій області (ГУ НП). На сайті СБУ є тільки загальна інформація про нормативні акти. На трьох сайтах (ГУ НП, ОДА та облпрокуратури) на Головних сторінках розміщені посилання на рубрику «Очищення влади». На двох сайтах для пошуку цієї інформації доводиться зробити декілька переходів з головної сторінки. Так для пошуку інформації щодо проведення люстрації у ДФС потрібно зробити наступний перехід з Головної сторінки: ДФС у регіоні – Робота з персоналом – Про очищення влади.

Приєднуйтесь до нас:

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)