Січ 292016
 

Memorandum0001Чернівецька міська громадська організація Товариство “Український Народний Дім в Чернівцях”, Чернігівська міська громадська організація «Сіверський інститут регіональних досліджень, громадська організація “Центр регіонального розвитку Топ Кая” (яка перейшла з Криму на материкову Україну), Чернівецька та Хмельницька  облорганізації “Комітет виборців”, Громадська організація “Громадський центр Форум” (м.Вінниця) підписали меморандум про співпрацю спрямовану на розвиток місцевих громад. У Меморандумі зазначено: “Ми, представники громадських організацій, які представляють різні регіони України, вирішили об’єднати свої зусилля для надання допомоги ініціативним групам мешканців населених пунктів, що увійшли до складу об’єднаних громад, під час впровадження реформи з децентралізації владних повноважень.


Визнаючи, що проведення реформи з децентралізації владних повноважень вже давно назріло, підтримуючи принцип наближення публічної влади до мешканців всіх без винятку населених пунктів, водночас відзначаємо, що ряд важливих питань потребують акумулювання зусиль громадськості вже в найближчий час. Зокрема, позбавлення значної частини населених пунктів, що увійшли до складу об’єднаних територіальних громад (далі ОТГ), прямого представництва у складі новообраних районних радах, а також відсутність ґарантованого представництва мешканців сіл після ліквідації сільських рад у населених пунктах які увійшли до складу об’єднаних з містами територіальних громад.
Одним із шляхів вирішення цієї проблеми може стати запровадження механізмів демократії участі через створення нормативної бази у ОТГ (Статути територіальних громад, Положення тощо), а також навчання ініціативних груп інструментам прямої демократії.
Існуюча практика показує, що громадянське суспільство у сільській місцевості, на рівні малих міст, районних центрів (саме там створено всі ОТГ) перебуває на стадії становлення та потребує інституційної, організаційної та консультативної підтримки, зокрема і від представників громадських організацій, які мають досвід активізації громад.
Зважаючи на це, декларуємо намір створення Коаліції розвитку громад, метою якої повинен стати обмін досвідом між різними регіонами, поширення кращих практик розвитку ОТГ, консультативна допомога ініціативним групам з ОТГ, допомога органам місцевого самоврядування об’єднаних громад тощо “.

Приєднуйтесь до нас:

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)