Лис 142017
 

Про мову ворожнечі у засобах масової інформації і те, як їй протидіяти, спілкувалися журналісти, блогери, громадські активісти та студенти під час круглого столу та тренінгу, що відбулися13 листопада в Українському Народному Домі.
В рамках круглого столу учасникам презентували навчально-практичну програму для регіональних журналістів з питань протидії «мови ворожнечі» в ЗМІ. Окрім того, було презентовано конкурс на отримання фінансової та експертної підтримки для учасників тренінгів. Мета конкурсу – мотивація журналістів та блогерів до практичної діяльності та створення ними низки самостійних медійних продуктів у сфері протидії «мови ворожнечі».
Тренери заходу – Юлія Лісова – адвокат, експерт-тренер Ради Європи з освітніх програм для адвокатів та юристів і Валерій Болган – головний редактор видання «ІзбірКом», координатор Одеського Центру публічних розслідувань, викладач факультету журналістики НУ «Одеська юридична академія» – представили основні кейси «мови ворожнечі» в матеріалах ЗМІ. Серед них – ті, які стосуються пропаганди міжетнічної ворожнечі та розпалювання конфліктів щодо національних меншин, матеріали, спрямовані проти ЛГБТ-спільноти, а також матеріали, що створюють негативний образ тієї чи іншої соціальної або політичної групи та її делегітимізації у суспільстві. За словами тренерів, «мова ворожнечі» присутня практично у всіх регіональних ЗМІ– це показав проведений моніторинг. Спільно з учасниками вони розглянули можливі причини цього явища: бажання привернути увагу аудиторії, редакційна політика, непрофесіоналізм, відсутність професійної етики тощо.
Під час тренінгу йшлося про основні ознаки та класифікацію «мови ворожнечі», оскарження її публічного використання, правову відповідальність за використання «мови ворожнечі» в матеріалах ЗМІ, міжнародні та українські стандарти журналістики у сфері протидії використання «мови ворожнечі». Окрім того, учасники виконали низку практичних занять щодо небезпеки використання «мови ворожнечі», отримали поради, як уникати цього явища при підготовці матеріалів, ознайомилися з українськими та європейськими кампаніями протидії «мові ворожнечі» в ЗМІ та інтернет-просторі.
Захід організували Чернівецька обласна організація «Комітет Виборців України» спільно з кафедрою журналістики Чернівецького національного університету імені Ю.Федьковича. Ініціатива «Мова ворожнечі» в українських ЗМІ: ідентифікація та протидія» впроваджуєтьсяОдеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» за фінансової підтримки Посольства Федеративної Республіки Німеччина в Україні.

Приєднуйтесь до нас:

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)