Лют 172017
 

Як протидіяти політичній корупції та яким політсилам варто надавати комунальні приміщення в оренду, радилися фахівці та керівники п’яти партій. До слова, жодна із політсил не винаймає міський офіс, користуються лише комерційними, підсумовують експерти.
– З тої інформації, яка була зібрана, що єдиного процесу оренди приміщення у Чернівцях не спостерігається. А, враховуючи, що кількість подібних приміщень, які б могли відповідати призначенню, обмежено, то сподіватись на те, що може бути вироблена якась прийнятна концепція як для міської влади, так і для місцевих осередків політпартій найближчим часом не варто, – зазначив Денис Татарчук, залучений експерт Чернівецької ГО “Комітет виборців”.
Відтак комітет виборців, за словами Тараса Халавки, підготував спеціальний законопроект, який чітко регулюватиме напрями витрат держкоштів для місцевих політичних сил.
– 70% державного фінансування повинно спрямовуватися на підтримку регіональних відділень політичних партій. Тобто це чітка норма, яка буде прописана у законі, встановлюються певні контрольні норми, вони вводять зміни до положень. І про Кодекс адмінпорушень, Кодекс кримінальної відповідальності, – пояснив Тарас Халавка, член правління Чернівецької ГО “Комітет виборців”. Про це повідомляє ТВА.


– Встановлюється чіткий перелік напрямків використання цих коштів. Серед них маємо такі: це організація та проведення зустрічей членів партії і депутатів місцевих рад із виборцями, створення і функціонування громадських приймалень, організація партією якихось публічних заходів, – повідомив Тарас Халавка, член правління Чернівецької ГО “Комітет виборців”.
А також проведення петиційних кампаній та оплата праці найманим працівникам. Загалом таких напрямків є десяток. Сам законопроект ще не поданий у Верховну Раду. Втім, припускають, найближчим часом це зробить депутат Денисенко.
– Провладні партії мають якісь преференції. Я не бачу жодних преференцій у місті Чернівці для провладних партій, якими є зараз “БПП” і “Народний фронт”, – підкреслив Максим Бурбак, народний депутат України.
Бо ж приміщення для осередку, пояснює нардеп, орендують і, відповідно, рахунки сплачують. І вважає, що державні кошти варто сплачувати у бюджет міста, аби отримати зручну приймальню.
– Ми звернулись, натомість отримали відповідь: “Це не потрібно. Бо Бурбак хоче щось собі приватизувати”. Ну, це нісенітниця повна, – заявив Максим Бурбак, народний депутат України.
За словами Бурбака, партія, яка отримує гроші з держскарбниці, повинна брати участь у відкритому й прозорому аукціоні, аби отримати приміщення. І сплатити усі необхідні витрати. Окрім того, варто визначити, чи потрібні офіси для партій, про саме існування яких люди уже давно й забули. До прикладу, офіс СДПУ(о), що на вулиці Грушевського.
– Там є офіс, який проплачується приватною структурою, і двері там зачинені завжди. Тому тут треба ставити питання, що ті громадські організації і партії, які фінансуються, ті, які присутні та показують свою роботу, то їм треба надавати приміщення. А це вже рішення громади, кому надавати, – зауважив Максим Бурбак, народний депутат України.
До того ж фільтрувати й перелік із двох сотень партій, які претендують на держфінансування. Усунути вплив чиновників, щоб уникнути лобіювання більшості у сесійній залі, і тільки так можна вирішити питання з приміщеннями, вважає нардеп. Альтернативу офісам запропонували й інші учасники обговорення. До того ж запевнили, міськвиконком розглядає питання оренди лише через комерцію та, знову ж таки, відкритий конкурс. А тому треба справді переглянути, чи усім тим, хто претендує на офіси, вони справді потрібні.

Приєднуйтесь до нас:

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)