Вер 052016
 

logotip_reformi_4_0_2У порядок денний сесійного тижня для розгляду Верховною Радою України 8 вересня включено наступні законопроекти:
• Про внесення змін до Закону України “Про добровільне об’єднання територіальних громад” щодо забезпечення державної підтримки добровільного об’єднання територіальних громад (№3390, в другому читанні та в цілому). Передбачає вдосконалення правового регулювання затвердження Перспективних планів формування спроможних громад, що надасть змогу усім спроможним громадам своєчасно отримати ефективне ресурсне забезпечення.
• Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо зарахування окремих адміністративних зборів до місцевих бюджетів (№4386-д, в цілому). Передбачається чітко унормувати питання зарахування до доходів загального фонду бюджетів об’єднаних територіальних громад, що створюються згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, окремих видів плати за надання адміністративних послуг.
• Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо добровільного приєднання територіальних громад (№4772 в цілому). Запроваджує механізм приєднання громад до вже утворених ОТГ.
• Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо добровільного приєднання територіальних громад (№4773 в цілому). Передбачає механізм фінансування ОТГ, які визначені Урядом як спроможні.
• Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов зміни меж районів у процесі добровільного об’єднання територіальних громад (№4676 в першому читанні). Визначає послідовність дій в процесі призначення перших місцевих виборів у територіальних громадах, утворених в результаті об’єднання територіальних громад різних районів, та зміни меж таких районів.
• Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо статусу старости села, селища (№4742 у першому читанні) уточнює статус старости, коло його повноважень, гарантії діяльності.
Раніше Асоціація міст України звернулася до Голови Верховної Ради України А.Парубія з проханням сприяти прискоренню розгляду законопроектів (дивитися перелік законопроектів), ухвалення яких очікують ОТГ.
Нагадаємо, що у Чернівецькій області утворено минулого року десять об’єднаних громад. Села, які межують з Глибоцькою та Сокирянською ОТГ ініціюють питання про приєднання до даних об’єднаних громад (поки законодавство такої процедури не передбачило). Також всі об’єднані громади області очікують на законодавче визначення статусу старост.
Чотири громади області (Новодністровська, Красноїльська, Чудейська та Тереблеченська) очікують на рішення ЦВК про призначення перших виборів у цих громадах. Для Новодністровської ОТГ прийняття законопроекту 4676, який покликаний запроваджуються можливості утворення об’єднаних територіальних громад, суб’єктом утворення яких є територіальні громади міст обласного значення, без зміни меж районів.

Приєднуйтесь до нас:

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)