Бер 102016
 

_n10 березня 2016 року в конференц-залі Українського Народного Дому з ініціативи ЧОГО «Комітет виборців» в рамках програми «Реформування місцевого самоврядування через залучення активних громадян» було проведено круглий стіл на тему: «Реформування органів місцевого самоврядування очима влади та громади».
Впродовж лютого 2016 року Комітет виборців провів експертне опитування в Чернівецькій та Хмельницькій областях щодо сприйняття громадянами реформування місцевого самоврядування. Було опитано 211 експертів, з яких майже половина (47,9%) проживає в об’єднаних громадах. В Чернівецькій області було опитано 132 осіб, у Хмельницькій – 79.
Серед опитаних 38% відмовились вказати своє місце роботи, чи посаду у виборних органах. Разом з тим, серед тих, хто зазначив дані відомості в анкеті переважали депутати та голови сільських рад (68% від тих хто вказав свою посаду чи місце роботи). Також були опитані депутати та голови райрад (15%), чиновники районних рад та райдержадміністрацій (11%) та громадські активісти (6%).
Кінцевою метою реформ з децентралізації влади експерти (на це запитання вони могли давати декілька відповідей) бачать покращення життя мешканців місцевих громад (54,2%) та створення фінансово незалежних громад (45,8%). Майже кожний третій (29,5%) вважає, що реформа передбачає розширення повноважень органів місцевого самоврядування. І лише 14,7% вважають, що реформа призведе до скорочення видатків на державний апарат, 8% респондентів думають, що головним завданням реформи є просте укрупнення громад, а 7% – прискорення євроінтеграції.
При цьому в повноцінну реалізацію реформи вірять 35,6% опитаних експертів, ще 48% вважають, що будуть втілені окремі елементи реформи, які не зможуть суттєво змінити існуючу ситуацію і лише 16% респондентів вважають, що реформа приречена на провал.
31,7 % опитаних експертів вважають, що прийняття Перспективного плану формування громад в області відбувалось з урахуванням позиції представників територіальних громад, а 68,3 % вважають, що думка громад не була врахована.
На запитання «хто найбільше впливає на реформу з децентралізації?» відповіді респондентів розділились наступним чином: Кабінет Міністрів України (29,3%), особисто прем’єр – міністр (25,8%), міський (сільський) голова (24,2%), Верховна Рада України (22,2%), райдержадміністрація (20,2%) Президент (18,7%), депутати місцевих рад (14,1%), облдержадміністрація (13,6%).
А ось на запитання: «хто несе відповідальність за реформу?» відповіді розділились наступним чином: міський (селищний, сільський) голова (43,4%), особисто Президент України (24,3%) Кабінет Міністрів України – 23,8%, депутати місцевих рад (сільської, селищної, міської) (23,8%), Верховна Рада України (18,0%), особисто прем’єр-міністр (15,9%), райдержадміністрація (12,2%), мешканці громади (12,2%), районна рада – (11,6%).
На думку експертів, найбільший опір реформі чинять мешканці (30%) тих сіл, які можуть втратити статус центру, а також депутати місцевих рад та голови громад (29,5%), які можуть втратити статус, місце роботи та певні привілеї. А 19,5% опитаних переконані, що саботують реформу законодавці (парламент, його голова, депутати фракцій тощо). І лише 9,5% експертів вважають, що жодного опору процесу об’єднання громад немає, це надумана проблема.
Керівник проекту, Ігор Баб’юк під час обговорення результатів експертного опитування звернув увагу присутніх на підтвердження думок – стереотипів, які побутують в українському суспільстві, щодо закриття шкіл, медичних закладів, звільнення з роботи працівників та втрати впливу на керівника об’єднаної громади.
Під час круглого столу були обговорені ймовірні шляхи поширення правдивої інформації про реформу місцевого самоврядування та залучення громадян до участі в процесах децентралізації влади.

Приєднуйтесь до нас:

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)