Лют 032016
 

Глибока 3Перший досвід об’єднання територіальних громад, досягнення і болючі точки початкового етапу реформування обговорили під час круглого столу у cмт.Глибока, 2 лютого 2016 року. Захід ініційовано Чернівецькою обласною громадською організацією «Комітет виборців».
Участь у заході взяли голова районної ради, голова райдержадміністрації, експерти «Комітету виборців», директор Регіонального офісу реформ, начальник відділу регіонального розвитку Чернівецької ОДА, сільські голови, голови об’єднаних територіальних громад, депутати сільських рад.
Розмова в ході заходу була конструктивною, динамічною та емоційною. За словами учасників, найбільшою перепоною на шляху до об’єднання є брак або в окремих випадках відсутність законодавчої бази. Представники громад, які об’єднались ділились досвідом, як вони виходять з тієї чи іншої ситуації, але це є їх творчістю, а не слідуванням нормативно-правовим документам. Натомість сільські голови зауважили, що побоювань і страхів є більше, а ніж бажання об’єднуватись. Тому важливо спільними зусиллями проводити систематичну роз’яснювальну роботу, для ефективності якої демонструвати успішний досвід громад, які вже об’єднались.
Глибока 4Опір на шляху до об’єднання виникає й через втрату представницьких органів в селах, які приєднуються. За словами Ігоря Баб’юка, експерта «Комітету виборців», виходом в такій ситуації може стати утворення органів самоорганізації населення та передача їм частини повноважень, наприклад з благоустрою території, з одночасною передача фінансів.
Ще одним проблемних моментом, на даному етапі є те, що мешканцям сіл, які об’єднались доведеться їхати в центр громади за довідкою, коли до цього вони отримували документи в сільській раді. Це питання може бути врегульоване, наприклад, шляхом видачі електронних довідок, але поки такої процедури не запроваджено то громадянам, дійсно, доводиться відчувати незручності.
Підсумував спілкування Панчук Петро Володимирович, голова Глибоцької районної ради, зазначивши, що проблем є надзвичайно багато і питань виникає більше, ніж відповідей, але, на його думку, процес реформування потрібний і дасть свої результати.

Приєднуйтесь до нас:

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)