Січ 042016
 

КВУ28 грудня 2015 року о 10.00 в конференц-залі другого поверху готелю «7 днів» м.Кам’янця-Подільського відбувся круглий стіл на тему «Децентралізація – базова реформа взаємовідносин центру і громад. Перші результати у Хмельницькій області».
До круглого столу були запрошені заступник голови Чернівецької обласної ГО Комітет виборців» Ігор Баб’юк, експерт Чернівецької обласної організації КВУ – Ольга Чепель, кандидат соціологічних наук, експерт Хмельницького ОО КВУ Олександр Рибщун.
Також на круглому столі були присутні директор Хмельницького Офісу реформ Сергій Яцковський та Наталя Рохова – експерт Хмельницького офісу реформ, голова Кам’янець-Подільської районної ради Борис Бец, керівництво Кам’янець-Подільської РДА, голови об’єднаних громад Кам’янець-Подільського району, голови сільських рад.
У ході круглого столу було обговорено проблемні питання децентралізації в Україні. Заступник голови ЧОГО КВУ Ігор Баб’юк відмітив, що на сьогодні децентралізація – одна з ключових реформ, яку реалізує влада в Україні. І Бабюк нагадав, що реформа взаємовідносин центру і регіонів, центру і територіальних громад – виборча обіцянка парламентських партій на президентських і парламентських виборах 2014 року. При цьому відзначив, що новостворені об’єднані територіальні громади, образно кажучи йдуть «по мінному полю», проте якщо нині не реформувати стару систему, що підживлюється зверху, то й надалі житимемо у вчорашньому руйнівному дні, – зазначив – Цей болючий досвід пережили європейські країни і тепер вони гідно та впевнено дивляться у майбутнє.
У створенні самодостатніх та сильних громад, незалежних від центру, які на власний розсуд господарюють на своїй території,та опікуватимуться фінансами, директор Хмельницького офісу реформ Сергій Яцковський вбачає найоптимальніший шлях до подальшої розбудови держави та якісних перетворень. За його словами всі 22 об’єднані територіальні громади Хмельниччини прийняли рішення про бюджет на 2016 рік і зможуть внести в нього зміни. Також вони отримали можливість підлаштувати структуру, оп¬тимальну для своєї роботи, без жод¬них шаблонів та вказівок зверху. Виконавча влада в областях належатиме не призначеним згори «губернаторам», а виконкомам, сформованим облрадами, обраними людьми».
Відзначаючи позитивні моменти адміністративно-територільної рефор¬ми, голова райради Борис Бец зупинився на проблемах, з якими доводиться стикатися нині першопрохідцям. Серйозною перепоною є кадровий голод, – окреслив ситуацію Борис Борисович Тому зараз відмічається тенденція переходу спеціалістів зі штату районної ради та РДА до цих громад. У керівника району виникали питання й до правового врегулювання та супроводу процесів децентралізації. Також він висловив побоювання, що і певний супротив подальшим хвилям об’єднання чинитимуть новоприбулі очільники сільських рад, котрі йшли на вибори з чіткою самостійною програмою дій.
Голова Колибаївської ОТГ Михайло Желізник попрохав у експертів роз¬робки консультаційних рекомен¬дацій та методичної допомоги щодо написання інфраструктурних проектів та їх практичної реалізації.
На думку О.Рибщуна, сьогодні прийшов час відповідати політичним силам за свої обіцянки.
Крім того, він торкнувся питання виборчої системи на місцевих виборах, відзначивши як пріоритет на найближчий період – прийняття Виборчого кодексу, який формалізує інститут виборів за відкритими партійними списками.
Експерт Чернівецької обласної організації КВУ – Ольга Чепель звернула увагу учасників, що ще є об’єктивні фактори, які гальмують цей процес об’єднання територіальних громад, а саме: 1) небажання сільських голів втрачати владу у своїх селах; 2) недостатня роз’яснювальна робота щодо вигод, які отримує громада від об’єднання. Часто члени територіальної громади не знають, що об’єднана громада отримує окремий рядочок у бюджеті, додаткові доходи (зокрема, акциз), які можуть бути використані в інтересах громади; 3) відсутність дієвих законодавчих механізмів, які б давали висловити позицію при об’єднанні громад саме мешканцям громад. Місцевий референдум на сьогодні провести не можна, інститут місцевої ініціативи виписується Положенням (статутом територіальної громади), яке затверджує місцева рада, яка часто не зацікавлена в об’єднанні; 4) при укрупненні громад необхідно було добре продумати логістичні питання, зокрема, щодо усунення незручностей в отриманні необхідних документів, довідок членами громади. Цьому суттєво посприяло б впровадження електронного урядування (зокрема, створення відповідних реєстрів) та законодавче врегулювання статусу старост. Тому законодавці мають внести відповідні зміни до законодавчих актів.
За результатами круглого столу було підведено підсумки: процес децентралізації є об’єктивним і необхідним для реалізації системних суспільних реформ, водночас він має бути підкріплений комплексною реформою місцевого самоврядування.
Учасники зібрання зійшлися на думці, що механізм децентралізації в країні запущено і вороття назад немає. Перші об’єднані громади зробили мужній крок, успіх якого стане своєрідною рекламою того позитиву, який несе за собою реформування органів місцевого самоврядування та поштовхом і стимулом до народження нових потужних самодостатніх об’єднаних територіальних суб’єктів.
Прес – служба Хмельницького облосередку ВГО «Комітет виборців України»

Приєднуйтесь до нас:

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)