Жов 202015
 

КВУДіяльність ТВК та ДВК.
• У Хотинському районі при реєстрації кандидатів у багатомандатному виборчому окрузі у роботі ТВК виникла конфліктна ситуація з відкриттям казначейського рахунку для внесення застави кандидатами. Ситуація була вирішена лише 30.09.2015 і суб’єкти виборчого процесу були зареєстровані вчасно.
• Були порушення пов’язані із утворенням контрольних комісій за випуском виборчих бюлетенів (ч.3 ст. 75 Закону) через що в декількох ТВК відбулися скандали (як-то в Кельменецькій та Сокирянській районних ТВК).
Більша частина дільничних виборчих комісій розпочали роботу із порушеннями строків проведення першого засідання. Деякі ДВК не провели перші засідання навіть станом на 13.10.2015 року і, відповідно, не отримали попередні списки виборців.
• У Глибоцькому, Сторожинецькому районах спостерігачі виявили, що до складу ДВК включалися громадяни, які не мають права голосу на відповідних виборах.
• В Сторожинецькому районі в села Михальча виявлено, що до складу ДВК входили діючі члени сільської ТВК, або член ДВК який включений двічі за поданнями від двох різних організацій політичних партій.
• В Новоселицькому районі з 43 ДВК лише 11 виборчих комісій змогли вчасно розпочати роботу (в мінімальному складі) та отримати списки виборців від районного відділу ведення реєстру виборців. Перші засідання комісії провели не у повному складі. Для Новоселицької районної ТВК залишається проблемою доукомплектувати ДВК (хоча б в мінімальній кількості членів комісії).
• У райцентрі Сторожинець, за даними ТВК, «Опозиційний блок» подавав подання з неіснуючими людьми.
Випадки доукомплектування ДВК за поданням ТВК мали масовий характер у зв’язку з неякісними поданнями до ТВК від партій.
• По Сторожинецькому району 204 особи до складу членів ДВК були подані головою ТВК для доукомплектування до мінімальної кількості складу ДВК. Станом на 17.10.2015 ще 19 комісій не мали мінімальної кількості складу ДВК (в кожній ДВК не вистачало від 1 до 4 членів).
• У Глибоцькому районі доукомплектували 100 членів ДВК за поданням голови ТВК.
• У Чернівцях кількість, за даними ТВК, кількість замін була масовою (цифру не змогли назвати). За даними ТВК, лише 4 партії подали достатню кількість людей для роботи в комісіях. Деякі комісії доукомплектовувалися за поданням голів районних ТВК. Через таке масове переформатування складу ДВК була ускладнена решта робити комісій.


Списки виборців
• Деякі ДВК у Чернівцях та районах області не провели перші засідання навіть станом на 13.10.2015, а, відповідно, не отримали попередні списки виборців.
• У Новоселицькому районі станом на 12.10.2015 лише 11 ДВК із 43 отримали списки виборців.
• У райцентрі Сторожинець зафіксована наявність «мертвих душ» у списках виборців. Держреєстр на комісії намагаються це виправляти.

Фінансування передвиборної кампанії
• Станом на 17.10.2015 виборчі звіти не були подані від жодного суб’єкта виборчого процесу.
Проблеми у матеріально-технічному забезпеченні ДВК до місцевих виборів?
• В більшості сільських, селищних, міських ТВК лише на початку жовтня почали закуповувати примірники законів України «Про місцеві вибори», що призводило до масових порушень виборчого законодавства через незнання виборчих процедур.
• У Хотинському районі не вистачає канцелярських товарів, оргтехніки (особливо у сільській місцевості) для роботи ДВК.
• Станом на 17 жовтня 2015 на ДВК в Сторожинецькому районі не було вивісок. Голова районної ТВК прокоментував це так « 09 жовтня на наш рахунок прийшли кошти, але не тільки нам прийшли кошти, а й іншим районам теж. Всі побігли замовляти вивіски пломби, сейф-пакети. Підприємства виготовлювачі не змогли опрацювати таку кількість замовлень». Така ж ситуація у Кіцманському, Новоселицькому районах.
• У Сторожинецькому районі не вирішено питання по автомобілях для ДВК. Наразі, автомобілів для ДВК немає.
• У Глибоцькому районі не вистачає комп’ютерів та автомобілів для ДВК.
• У Чернівцях на деяких (одиничні випадки) ДВК станом на 17.10.2015 були відсутні телефонна лінії.

Тематика передвиборної агітації.
• Тематика політичних партій щодо передвиборчої агітації має загальноукраїнський характер. Зокрема, така тематика переважає на носіях зовнішньої реклами БПП «Солідарність» (Зберегти країну), ВО «Батьківщина» (Справедливі тарифи, Контрактна армія, Україна переможе – до останнього доліплюють портрети місцевих кандидатів до міськради, облради та на посаду міського голови), «УКРОП» (заможні громадяни, а не президент-олігарх тощо).
• Останнім часом стали поширеними спецвипуски партійних газет із загальнонаціональною тематикою зі вставками туди матеріалів про місцевих кандидатів (БПП «Солідарність», «УКРОП»).
• Регіональну специфіку при агітації політичні сили фактично не використовують.

Випадки непрямого та прямого підкупу виборців.
• Агітатори від кандидата на посаду міського голови Чернівців Віталія Михайлішина («Рідне місто») розносять по домівках пенсіонерів пластикові картки із написом соціальний проїзний і переконують, що по них можна буден їздити у громадському транспорті безкоштовно з 1 грудня 2015 року, як тільки В. Михайлішин виграє вибори мера.
• Кандидат в депутати Чернівецької міської ради від політичний партії «Авто-Майдан» Іван Гораш подарував спортзалу на вулиці Білоруській (перший округ до Чернівецької міської ради) покриття для підлоги, про що повідомила прес-служба міської організації партії.
• 17 жовтня у Чернівцях поблизу кінцевої зупинки маршрутки №26 по вулиці Комарова кандидат у депутати до Чернівецької міської ради від Блоку Петра Порошенка «Солідарність» Віктор Савчук від округу №32 організував медобстеження виборців у машині приватної швидкої допомоги «Діомед» та роздавав їм вітаміни «Ундевіт».
• Кандидат в депутати Чернівецької міської ради в округу №37 від політичної партії “Народний контроль” Ярослав Петришин роздавав подарунки з агітацією в школі №27. Він роздав 500 пакунків дітям, в яких містились солодощі, соки, купони на знижку в магазині комп’ютерної техніки «Німфа» та агітаційна листівка за цього кандидата. Ярослав Петришин є кандидатом в виборчому окрузі, до якого входять вулиці, прилеглі до школи №27.

Приклади порушень правил ведення передвиборної агітації.
• Агітаційні наліпки з логотипом партії «Рідне місто», кандидати від якої балотуються до Чернівецької міської ради та на посаду міського голови Чернівців, розміщені у автомобілях служб радіотаксі «Євротранс» та «Браво-захід».
• Чинний депутат Чернівецької міської ради та кандидат від Блоку Петра Порошенка “Солідарність” Андрій Шалєєв проводить агітаційні заходи в окрузі, де він балотується, під час виконання робіт за бюджетні кошти та встановлення дитячого майданчика за кошти однопартійця. Зокрема, Андрія Шалєєва на своїй сторінці у мережі Фейсбук повідомив про встановлення нового дитячого майданчику на Проспекті Незалежності, 114 та подякував своїм однопартійцям за допомогу. Завершальна робота на майданчику виконувалися в курточках з логотипом БПП «Солідарність».

Приєднуйтесь до нас:

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)