Жов 062015
 

Виборча кампанія – 2015 набирає подальших обертів. Станом на 5 жовтня вже остаточно визначено 15 політичних сил, які боротимуться за місця в Чернівецькій обласній раді. Особливістю цьогорічної виборчої кампанії є той факт, що у партійних списках учасниць виборчих перегонів (політичних партій) все частіше трапляються представники громадськості – учасники АТО, журналісти та представники молодіжних громадських організацій, які сьогодні користуються серед населення авторитетом та довірою, асоціюються з чесністю та непідкупністю. Найчастіше ці представники не є членами тієї чи іншої політичної партії.
Так, наприклад, якщо проаналізувати партійні списки політичних сил, які висунули своїх кандидатів у депутати облради, то можна констатувати, що облорганізація ВО «Свобода» дотрималась 100%-кового представництва членів партії у виборчому списку (всі 63 кандидата є членам партії). У межах 70-88% представлені члени партії у списках облорганізацій «Громада і закон» (88%: із 8 кандидатів – 7 партійців), «Соціалісти» (88%: з 33-х – 29 членів партії), ВО «Батьківщина» (78%: 50 членів партії з 64-х кандидатів у списку), «Українське об’єднання патріотів – УКРОП» (70%: 33 з 47 кандидатів). Детальна інфографіка тут
Доволі низький відсоток (на межі 2-3%) представництва партійців у виборчих списках політичних сил можна спостерігати у виборчих списках «молодих» облорганізацій політичних партій, зокрема у списках партії «Наш край» (з 54-х кандидатів лише один член політсили), об’єднання «Самопоміч» (з 33-х кандидатів – один член партії), партії «Відродження» (2 партійця у списку 65-ти кандидатів у депутати облради).

Загалом більше 60% кандидатів у депутати обласної ради є позапартнійними.  Така ситуація свідчить про те, що сьогоднішні політсили роблять ставку не на партійних активістів, а на авторитет та популярність громадських представників, які є «ближчими до народу» та з якими пов’язують подальші демократичні зміни в країні (учасники АТО, журналісти), сподіваючись таким чином виправдати очікування електорату на впровадження таких потрібних сьогодні змін. Однак, з іншого боку, це свідчіть про відсутність розбудованих партійних структур і членства у низки партій, що претендують на депутатство в обласні раді.

Приєднуйтесь до нас:

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)