Лис 132015
 

safe_image25 жовтня 2015 року в Україні відбулися вибори до місцевих рад. У Чернівецькій області жоден кандидат не набрав 50% голосів, що стало причиною проведення другого туру, який відбудеться в неділю, 15 листопада 2015 року.
Виборчий процес в Чернівецькі області затьмарився гучним скандалом – буковинські студенти були спіймані на порушенні виборчого законодавства, а саме статті 60 Закону України «Про місцеві вибори». Для запобігання повторних порушень 10 листопада 2015 рокув Чернівецькій обласній універсальній науковій бібліотеці ім. М. Івасюка відбувся молодіжний форум «Обираємо собі владу відповідально!». Активісти «Клубу української молоді» запросили до участі керівників вищих навчальних закладів міста Чернівці, студентів та представників студентського самоврядування. На форумі обговорили можливі порушення та відповідальність за їх скоєння, способи зовнішнього впливу на виборців, навчили не піддаватися на провокації та залишатися впевненим у своєму виборі.
Оксана Ковальчук, заступник голови ЧММО «Клуб української молоді» зазначила, що ніхто і подумати не міг про підкуп молодих виборців після революції Гідності. Громадські активісти щосили розвивали інтерес молоді до виборчого процесу: проводили інформаційні зустрічі, допомагали виборцям розібратися у власне процесі виборів, закликали голосувати, скерували тих, хто бажав спробувати себе у ролі спостерігачів.
В рамках ініціативи «Обираємо собі владу відповідально!» створили відеоролик, що був показаний на форумі. Його провідною темою є засудження продажу власного голосу, адже і по цей день українці виборюють свою свободу не для того, щоб громадяни продавали себе за якихось 300 гривень. Також проведення заходу супроводжувалося показом презентації, в якій було розгорнуте питання порушень виборчого законодавства, а також порівняно відповідальність за підкуп в Україні та інших державах.

Що робити, якщо хочете вберегти себе від маніпулювання та залякування? Насамперед потрібно бути активним, мати чітку громадянську позицію, стежити за порушеннями і ознайомитися зі всіма біографіями кандидатів, аби зробити гідний вибір.
У процесі зав’язалася палка дискусія між небайдужими студентами та керівниками вищих навчальних закладів. Учасники форуму задавали питання, пропонували свої ідеї. Це свідчить про те, що сучасну молодь хвилює це питання і вони, сподіваємося, зроблять власний вибір.

Нагадаємо, що цієї неділі відбудуться вибори на посаду міського голови. Чернівчани вибиратимуть між двома кандидатами – Олексієм Каспруком та ВіталіємМихайлішиним.

Ксенія Філяк.

Приєднуйтесь до нас:

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)