Лис 052015
 

Журналісти “Букінфо” вже повідомляли про попередні результати виборів до Чернівецької обласної ради. Базуючись на цих даних, експерти КВУ спробували скласти регіональне обличчя нового складу крайового парламенту, щоб побачити яким чином в ньому будуть представлені райони та які сюрпризи подарувала нова виборча система.

Отож, коли відняти від загальної кількості обраних депутатів 10 осіб, які очолювали виборчі списки партій-переможців та не змагалися у територіальних округах, то побачимо, що обласна ТВК була змушена розподілити 54 мандати. Виборці та політична фортуна майбутніх депутатів розпорядилися таким чином, що кожна адміністративно-територіальна одиниця області, окрім міста Новодністровськ, отримала “своїх” представників у “будинку із левами”.

облрада1

Згідно із правилами внутріпартійного рейтингування крісло отримували ті кандидати, які змогли отримати в себе на округах найкращі відсоткові показники підтримки. Ще до старту виборчої кампанії експерти КВУ прогнозували, що можуть бути округи, які стануть “ощасливленими” одразу кількома обранцями. Власне, так і сталося.

Одразу двоє депутатів змогли здобути собі перемогу у ТВО №4 (Вижницький район). Родзинка полягає в тому, що обидва мають однакове прізвище – Андрюк. Щоправда, перший із них – Михайло Іванович балотувався від БПП “Солідарність”, а другий – Андрій Васильович від ВО “Батьківщина”. Тепер головне, щоб виборці через два роки могли чітко розрізняти котрий із Андрюків і що саме для них зробив.

Два ТВО Герцаївського району за номерами 6 та 7 також дали квиток в політичне життя двом кандидатам. У першому перемогу здобув представник БПП “Солідарність”, чинний голова РДА Віорел Ястремський та представник “Опозиційного блоку” Іван Чорней. У другому знову бачимо “опоблоківця” Віктора Чуклю та “радикала” Мар’яна Заїца.

Не відстав від Герцаївського і сусідній Глибоцький район, де голосів виборців ТВО №6 вистачило голові РДА Георгію Придію (БПП “Солідарність”) та Георгію Коблюку (РПЛ). А в ТВО із “нещасливим №13” пощастило висуванцям БПП “Солідарність” та ВО “Батьківщина” – Миколі Салагору та Валерію Грижуку, відповідно.

Представники Радикальної партії (Андрій Штогрін) та ВО “Батьківщина” (Світлана Масловська) обралися до облради від ТВО №17, що на Заставнівщині. Намагалися не відстати від сусідів і горді мешканці Кіцманщини, адже відрядили до Чернівців від ТВО №34 “укропівця” Івана Костащука та “народного контролера” Василя Шемчука.

Не побажали залишилися у хвості й найбільш чисельні за населенням Сторожинецький та Хотинський райони.

Так, певна унікальність ТВО №42 (Сторожинеччина) полягає в тому, що  вподобань виборців вистачило двом прекрасним представницям ВО “Батьківщина” (Світлана Фочук) та БПП “Солідарність” (Оксана Білек), які трішки вирівняють представництво обох статей у крайовому парламенті. А в сусідньому ТВО №44 від тих же партій перемогу отримали, відповідно, Степан Мітрік та Василь Любимський.

Нарешті в хотинському ТВО №48 хоч і змагалися поміж собою, але сидітимуть поруч в зручних депутатських кріслах, представники партій “Наш Край” (Віктор Мотуляк) та “УКРОП” (Віталій Корчевий).

Загалом в Чернівецькій області налічується 10 територіальних виборчих округів із 64-х, які, як кажуть вправні мисливці, “вистрелили дуплетом”. Якщо врахувати, що в цій десятці округів було фактично обрано 20 депутатів із 54-х, то виявляється, що їхні виборців делегували до Чернівецької обласної ради 37% від складу, який обирався безпосередньо в округах, або 31% від усього складу цієї ради.

Приєднуйтесь до нас:

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)