Бер 272019
 

На прес-конференції обласної громадської організації «Комітет виборців», яка була проведена 26 березня 2019 року в конференц-залі Українського Народного Дому представили результати аналізу КВУ представництва кандидатів у Президенти України в дільничних виборчих комісіях Чернівецької області.
Зокрема, заступник голови Правління ЧОГО «Комітет виборців» п. Ігор Баб’юк зазначив, що всі дільничні комісії були укомплектовані вчасно, всі провели перші засідання. Проблем із кворумом в роботі комісій не спостерігалось.
Загалом в ДВК Чернівецької області працюють 9011 членів, які представляють інтереси 21 кандидата на пост Президента України. Найбільше членів ДВК у кандидата в Президенти України п. Петра Порошенка та Юлії Литвиненка, найменше членів ДВК (2 – члени ДВК) від кандидата в Президенти України п. Олександра Данилюка. В дільничних виборчих комісіях працюють 23,4% жінок та 76,6% чоловіків. В 20% виборчих комісій по територіальному виборчому округу (№201 – центр – м. Чернівці) на керівних посадах ДВК працюють молоді люди, які не мають досвіду участі у виборах і в 2019 році вперше підуть голосувати на виборах Президента України.
Загалом по комісіях досвід роботи на виборах мають від 71% від всіх членів ДВК (в ТВО №201) до 89% (в ТВО №202). Більш детальна інформація в додатку.
Варто також відзначити, що в комісіях відбуваються постійні заміни членів ДВК – причому як в керівництві так загалом і серед складу ДВК. Загалом кількість замін складає близько 20% від загального складу ДВК.
Експерт з юридичних питань обласної організації «Комітет виборців» звернула увагу на головні проблеми, які виникають в роботі дільничних комісій в 2019 році. Зокрема, вона відзначила, що більша частина членів комісій плутаються у виборчих процедурах, що було відчутно під час проведених минулого тижня тренінгових навчань.
Для тих членів ДВК, які вперше беруть участь, почувши перелік повноважень ДВК та низький розмір оплати праці членам ДВК визначений КМУ ще в 2004р. і тих пір розмір він не змінювався, не погоджувались працювати в ДВК і у кандидатів та політичних партій – суб’єктів виборчого процесу виникали дилеми, де знайти людей для роботи в ДВК, так як за словами голів ОВК, вже по декілька разів змінювались члени ДВК від різних кандидатів. Тим не менше, середня наповнюваність складу ДВК 16-22 особи, при мінімальному складі 9 осіб.
Були випадки, коли люди, які знаходились у Центрі зайнятості на обліку, знімались з обліку за рекомендацією працівників Центру зайнятості, через те, що вони йшли працювати в ДВК на постійній основі, хоча ч. 6 ст. 40 Закону України «Про вибори Президента України», який є спеціальним законом чітко передбачає, що робота в ДВК чи спеціалістом, експертом, технічним працівником на виборах не є підставою для зняття цих осіб з обліку.
Також проблемним залишається забезпечення ДВК достатньою кількістю комп’ютерної техніки, транспортом – є поодинокі випадки, коли комісії не забезпечені сейфами для зберігання виборчих бюлетенів.
До виборів залишається чотири дня і перед ДВК стоїть завдання максимально мобілізуватися для організації та проведення роботи комісії в день голосування.

Приєднуйтесь до нас:

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)