Сер 202018
 

Конфлікти між сусідами через дерева, які посаджені на межі, або будинки, зведені всупереч нормативам, – не рідкість у Чернівецькій області. Подібного не було б, якби буковинці дотримувались законодавства, вважають параюристи. 16 серпня 2018 року у селі Стара Жадова та селі Слобода Комарівці Сторожинецького району відбувся семінар, який допоможе попередити конфлікти. Безоплатно селянам одночасно експерти Чернівецької обласної громадської організації «Комітет виборців України» та фахівці системи безоплатної правової допомоги розповідали про їхні права і як не стати заручниками таких ситуацій.
«На відстані не менше 3 метрів від межі сусідської земельної ділянки маєте право саджати велике плодове дерево. Це у випадку, якщо у вас немає згоди сусіда», – пояснив селянам представник Чернівецької обласної громадської організації «Комітет виборців України» Василь Паламар. – Варто пам’ятати, що гілки дерев та кущів не повинні перетинати меж сусідніх ділянок. Інакше такі матиме право зрізати сусід. Те, що за межею, вже не ваше, тож плоди дерев за бажанням може забрати сусід».
Присутні дізнались і про те, що відстань від колодязя до вигрібної ями передбачена не менше 20 метрів. За словами параюриста у більшості сіл із щільною забудовою на Буковині ці санітарні норми порушено.
«Такі семінари надзвичайно потрібні, – розповіла жителька села Слобода-Комарівці Лілія Федорюк. – Чимало селян необізнані про свої права. Під час зустрічі ми розпитували про конфлікти між сусідами, земельні питання, про нечистоти і порушення санітарних норм. Ми говорили про наболілі питання, які стосуються, чи не кожного селянина».
Зустріч із селянами відбувалась на базі бібліотек. Директор Сторожинецької централізованої бібліотечної системи Іванна Лугин розповіла, що подібні семінари – вже багаторічна практика. Організовують їх спільно фахівці ЧОГО «Комітету виборців», системи безоплатної правової допомоги, а також бібліотекарі.
Від інформування до запитань, а таких у жителів сіл було багато. На їх прохання фахівець ЧОГО Василь Паламар пояснив, хто має право скористатись послугами адвоката за рахунок держави. Окрім того, селяни цікавились, як отримати податкову знижку на навчання.
«По-перше, зверніть увагу, що право на отримання податкової знижки мають платники податку, тобто громадяни, які працюють. Вам необхідно оплатити навчання і зберегти квитанцію. Замовити у бухгалтерії довідку про доходи за попередній календарний рік. Заповнити декларацію про доходи. Подати необхідні документи на отримання податкової знижки у Державну фіскальну службу за місцем реєстрації. Опісля цього ви зможете отримати податкову знижку», – пояснив присутнім директор Чернівецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Сергій Мінтенко.
Захід відбувся в рамках проекту «Правова освіта громадян в територіальних громадах через Центр правової інформації та консультації» за підтримки Міжнародного фонду «Відродження»

Приєднуйтесь до нас:

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)