Кві 292018
 

Голосування в Герцаївській та Заставнівській громадах завершилося. По обіді активність виборців, порівняно із ранком, зросла. В Заставні проголосували 50,4% виборців, а у Герці – 53,9%.

За інформацією наших спостерігачів, ситуація на дільницях впродовж дня була спокійна, видимих порушень не фіксували як офіційні спостерігачі, так і члени дільничних комісій.

На кількох дільницях в Герцаївській ОТГ хід виборів відстежували керівники чи високопоставлені функціонери обласних організацій партій. Одні із них із посвідченнями офіційних спостерігачів знаходилися в приміщеннях для голосування, інші – активно спілкувалися із виборцями поза межами дільниць.

Спостерігачі КВУ зафіксували неприбрану агітацію одного із кандидатів в мери м.Заставна на стовпах та електроопорах, що є свідченням неякісної роботи комунальних служб.

У Заставнівській ОТГ найнижча явка виборців спостерігається на спеціальній виборчій дільниці, яка розгорнута у місцевій районній лікарні. За даними КВУ, тут проголосувало лише 6 виборців. Водночас, на усіх 3-х дільницях у м.Заставна члени комісій відзначили, що виборці не змогли себе віднайти у списках. Щоправда кількість їх невелика – у кожному випадку до 5 осіб. Водночас, у с.Вербівці таких проблем не зафіксовано.

Напружена передвиборча ситуація спричинила до великої кількості спостерігачів, наприклад, на дільниці №730114 (приміщення Заставнівської гімназії) від ранку в спеціальному журналі їх зареєстрували аж 49. При цьому, зі слів голови комісії, спокійний перебіг голосування має своїм наслідком те, що жодної скарги чи зауваження з боку спостерігачів комісія не отримала.

На усіх дільницях у Герцаївській та Заставнівській ОТГ  працює ехіт-пол від Всеукраїнської громадської організації «Передові правові ініціативи».

До виборів в Заставні прикута увага і почесних керівників обласних організацій партій. Так, в одній із комісій КВУ повідомили, що їх попередили про можливу присутність під час підрахунку голосів одного із керівників Чернівецької обласної ради. Щоправда так і не сказали у якому статусі перебуватиме депутат і чи зареєстрований попередньо спостерігачем чи довіреною особою.

КВУ нагадує, що під час засідання комісії із підрахунку голосів мають право бути присутні лише члени дільничної комісії, спостерігачі, кандидати чи їх довірені особи, а також уповноважені представники політичних партій. Водночас, закон забороняє депутатам будь-яких рівнів брати участь в таких засіданнях, а окрім цього, державні службовці чи прирівняні до них посадові особи органів місцевого самоврядування не можуть бути зареєстровані офіційними спостерігачами.

Приєднуйтесь до нас:

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)