Кві 102018
 

Перед Великоднем Заставнівська міська виборча комісія прийняла рішення про реєстрацію кандидатів на посади міського голови та депутатів. За право представляти інтереси виборців новоствореної ОТГ боротимуться понад 250 висуванців від 12 політичних партій. І всього два кандидати-самовисуванці змагатимуться за крісло очільника міста.

Як повідомили КВУ працівники Заставнівської міської виборчої комісії, початково документи на реєстрацію кандидатом на посаду міського голови прийняли від трьох осіб – чинного міського керівника Василя Радиша, секретаря Вербівської сільської ради Наталії Мацько та першого заступника голови Заставнівської РДА Василя Молдована. Проте прізвища останнього виборці у бюлетенях не побачать, бо вказаний чиновник певне неуважно читав виборчий закон і допустив прикру для себе помилку, яка вартуватиме йому можливості балотуватися.

Справа в тім, що законодавець у ч. 8 ст. 41 Закону України «Про місцеві вибори» фактично заборонив претендентам розкладати електоральні яйця у різні кошики. Йдеться про те, що в разі коли виявляється факт того, що одна і та ж особа одночасно намагається здобути депутатський мандат та зайняти посаду міського голови, то виборча комісія повинна виключити такого «хитруна» із виборчого списку, до якого він  був включений, та скасувати реєстрацію як кандидата на посаду міського голови.

Експерти КВУ з’ясували, що Василь Молдаван мав наміри поборотися за депутатське крісло у виборчому окрузі №6, який був за ним закріплений як за членом політичної партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність», яка й включила його до свого списку. Одночасно Василь Молдаван як самовисуванець подав до комісії необхідні документи для  реєстрації його кандидатом на посаду Заставнівського міського голови.

Аби коректно розібратися у можливій правовій колізії та вберегтися від можливих судових позовів виборча комісія звернулася по допомогу до ЦВК, яка роз’яснила алгоритм дій у цій ситуації. В результаті на засіданні 10 квітня міська виборча комісія прийняла рішення виключити Василя Молдавана із партійного списку та скасувала його реєстрацію як кандидата на посаду міського голови.

Окрім цього, на виборча комісія виключила із виборчого списку Радикальної партії Віталія Грушецького, а відтак від цієї політичної сили за симпатій виборців боротимуться 26 кандидатів. Стільки ж пошукачів депутатського мандату можна побачити у виборчих списках ВО «Батьківщина» та Народного руху України. Виключення Василя Молдавана скоротило список БПП «Солідарність» до 25 кандидатів. По 27 осіб містять списки «Народного фронту», ГПР «Справедливість», по 21 особі – ВО «Свобода» та Аграрної партії. Двадцять кандидатів зареєструвала партія «УКРОП». Під прапорами «Громадянської позиції» та «Самопомочі» мешканцям Заставнівської ОТГ намагатимуться сподобатися, відповідно, 17 та 15 висуванців. Нарешті, міська комісія виборча зареєструвала виборчий список партії «Патріот», який складається всього із чотирьох осіб.

Прес – служба ЧОГО «Комітет виборців»

Приєднуйтесь до нас:

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)