Бер 062018
 

В Українському народному домі в Чернівцях обговорювали чим займаються народні депутати в українському Парламенті і за якими критеріями оцінюється їх діяльність, де можна знайти таку інформацію і як її використовувати.

Сьогодні, 6 березня 2018 року в приміщенні Українського народного дому Чернівецька обласна громадська організація «Комітет виборців» провела освітній воркшоп, щодо моніторингу діяльності народних депутатів України. У заході взяли участь представники громадських організацій, активісти, помічники народних депутатів, студенти-політологи та журналісти.
Головною темою обговорення стало питання напрацювання дієвого механізму для комплексної оцінки роботи народних депутатів України, який сьогодні фактично відсутній. Піднімались питання низької якості законодавчих актів, не персонального голосування, неефективності роботи в комітетах, прогулів пленарних засідань та інші негативні приклади роботи народних депутатів України.
Заступник голови ГО «Комітет виборців» Ігор Баб’юк у вступному слові навів приклади з діяльності діючого складу Верховної ради України та акцентував увагу на основних критеріях оцінки ефективності роботи народних депутатів України. Зокрема, відвідування народним депутатом засідань ВР, участь у засіданнях комітетів ВР, участь в голосуваннях, кількість поданих/прийнятих законопроектів, якість законопроектів.
Ігор Баб’юк відзначив, що народні депутати України подають на розгляд Верховної Ради неякісні законопроекти. За даними КВУ в середньому кожен третій законопроектів ВР отримує негативні висновки Мінфіну. За січень-травень 2017 р. Мінфін надав експертні висновки щодо 738 проектів законів. Із них кожен третій (296 законопроектів) отримав негативний висновок Міністерства.


Комітет виборців провів моніторинг діяльності фракцій та виявилося, що найбільшими популістами у Верховній раді є «Опозиційний блок», якому відхилено 81,3% законопроектів (75 подано, з них 61 відхилено), Радикальна партія О.Ляшка – відхилено 70,9% законопроектів (79 подано, з них 56 відхилено), «Воля народу» – відхилено 64,8% (54 подано, них 35 відхилено), ВО «Батьківщина» відхилено 58,1% (86 подано, з них 50 відхилено), «Відродження» – відхилено 57,1% (подано 56, з них 32 відхилено), «Самопоміч» – 55,3% відхилено (85 подано, 47 відхилено), БПП – відхилено 53,9 % (234 подано, з них 131 відхилено), «Народний фронт» – відхилено 48,8% (подано 160, з них відхилено 78).
За словами активіста КВУ Дмитра Міцевича частина народних депутатів свідомо ігнорують роботу в Комітетах ВР, це ж стосується і лідерів парламентських фракцій. За три роки 5 депутатів пропустили більше ста пленарних засідань Верховної Ради, 24 депутати пропустили від 90 до майже по сто засідань. Аналогічна ситуація і з голосуваннями: 8 депутатів пропустили від 91 до 99 % голосувань, 23 депутати від 80 до 90 %, 47 депутатів від 70 до 80%.
Помічники народних депутатів Максима Бурбака та Григорія Тиміша розповіли про діяльність депутатів на місцевому рівні, роботу зі зверненнями громадян, депутатськими запитами.
В другій частині заходу експерти КВУ Тарас Халавка та Володимир Старик провели практичне заняття, під час якого представили методологію щодо визначення ефективності роботи народних депутатів України. Методологія включає 5 компонентів: відвідування народним депутатом засідань ВР, засідань комітетів, участь в голосуваннях, кількість поданих/прийнятих законопроектів, якість законопроектів.
Учасники воркшопу ознайомились із тим, як працювати із вказаними інструментами на веб-сайті Верховної Ради. Також учасники воркшопу виконували практичне завдання щодо написання запитів на публічну інформацію, звернень громадян, створення електронних петицій тощо.

Захід відбувся в рамках проекту Комітету виборців України «Дієві механізми оцінки роботи народних депутатів для виборців» на виконання Плану дій Ініціативи «Відкритий парламент» за підтримки проекту ЄС-ПРООН «Рада за Європу».
#ВідкритийПарламент #РадаЗаЄвропу

Прес –служба ЧГО «Комітет виборців»

Приєднуйтесь до нас:

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)