Тра 252017
 

У дискусії взяли участь депутати Чернівецької міської ради, експерти, громадські активісти а також політологи. Всі вони шукали відповіді на запитання: Чи потрібні Чернівцям дочасні вибори міської ради та її голови.

Рік тому в цій же залі громадської організації «Буковинський центр» вже відбулась подібна зустріч, на якій обговорювалась та ж проблема – конфлікт голови і депутатів міськради. Присутній тоді Олексій Каспрук, як і депутати, заявили про бажання знайти в цій ситуації компроміс. Проте подальший перебіг подій в сесійній залі показав – протистояння лише посилилось. Особливо після того, як міський голова звернувся до Верховної Ради призначити у Чернівцях дочасні вибори. Про їх законність, думки експертів та правознавців розділились.

ІГОР БАБ’ЮК, ГОЛОВИ ГРОМАДСЬКОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ «КОМІТЕТ ВИБОРЦІВ УКРАЇНИ» ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ: «У нас немає закону про місцевий референдум. Ніхто не чує голос громади. Кожен чернівчанин стає заручником цього конфлікту, а у нас є проблеми з водопостачанням і з транспортом. Думаю, що чернівчани схвально поставляться до дочасних виборів».

БОРИС РУСНАК, ЗАСЛУЖЕНИЙ ЮРИСТ УКРАЇНИ: «Дуже багато допускається порушень під час пленарних засідань як з боку міського голови, так і з боку депутатів. Але підстав для дочасних виборів немає. В теорії права є таке поняття «мертва норма», тобто сама норма в законі є, але застосувати її не можна».

В свою чергу політолог Тарас Прокоп вважає, що перш ніж проводити дочасні вибори потрібно змінити законодавство.

ТАРАС ПРОКОП, ГРОМАДСЬКИЙ АКТИВІСТ: «Навіть якщо будуть дочасні вибори, закон за яким вони будуть проводитись нічого не змінить. Стару систему виборів потрібно змінювати. Під час останніх виборів було багато фальсифікацій, підкуп виборців».

Натомість депутат міської ради Олександр Пуршага, не бачить значних порушень в сесійній залі.

ОЛЕКСАНДР ПУРШАГА, ДЕПУТАТ ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ: «Складних проблем в сесійній залі немає. Депутатами стали молоді люди, які цікавляться проблемами і хочуть розібратися з життєдіяльністю міста. Кожен депутат має нести відповідальність за своє рішення. Гадаю, що ми будемо й надалі працювати».

Якщо в міській раді є конфлікт, то суддею має бути чернівецька громада і ніхто більше. Всі проблеми вирішує місцевий референдум, – вважає заступник голови громадської організації «Комітет виборців України» Чернівецької області Ігор Баб’юк.

Натомість чернівецький міський голова Олексій Каспрук переконаний причин для дочасних виборів більше ніж достатньо.

ОЛЕКСІЙ КАСПРУК, ЧЕРНІВЕЦЬКИЙ МІСЬКИЙ ГОЛОВА: «Багато необхідних рішень для життєдіялності міста депутати не ухвалють, або ж ухвалюють з запізненням. В сесійній залі постійно виникають конфлікти інтересів. Я гадаю що чернівчани виграють від того що у місті пройдуть дочасні вибори».

Чи будуть дочасні вибори у Чернівцях? Вирішить Верховна Рада вже найближчим часом. Інше питання, якщо вони відбудуться, чи не зайдуть знову у ту ж річку ті ж депутати і міський голова. Гарантувати, що цього не станеться, ніхто не може.

Джерело: сайт ТРК Буковина

Приєднуйтесь до нас:

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)