Тра 252017
 

Фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва здійснив дослідження, спрямоване на вивчення думок і позицій ключових учасників реформи децентралізації.

Експерти Фонду Олексій Сидорчук та Юрій Горбань представили на круглому столі в Одесі звіт із результатами цього дослідження, яке було проведене за фінансової підтримки Національного фонду демократії (National Endowment for Democracy) протягом серпня-листопада 2016 р.

Під час дослідження проведені опитування населення України (2 040 респондентів), регіональних експертів з децентралізації, голів об’єднаних громад, представників РДА.

Так, на думку опитаних, процес добровільного об’єднання громад підштовхують, по-перше, додаткові фінансові ресурси, по-друге, значно більша самостійність органів місцевого самоврядування в ухваленні рішень і можливість спиратися на власні ресурси.
В той же час процесу заважає спротив з боку окремих зацікавлених сторін (деяких сільських голів, представників районної влади), небажання об’єднуватись громад, що збагатились внаслідок фінансової децентралізації, брак законодавчих актів, а також брак інформації у громадян, а також ризики для маленьких та небагатих громад.

Хоча біля третини опитаних громадян казали, що не знають суті реформи децентралізації, все ж за останній час побільшало тих, хто підтримує реформу (до 31%) через те, що люди вже побачили покращення у себе в громаді.

Отримані кошти ОТГ витрачають переважно на вирішення короткострокових проблем інфраструктури, тоді як проектів, покликаних стимулювати довгостроковий економічний розвиток громад, було зовсім мало. В той же час якщо не будуть створені додаткові джерела доходів, існує небезпека, що громадам забракне коштів на виконання нових повноважень, які з часом їм передасть держава.

Тільки 15% опитаних були задоволені тим, як вони можуть впливати на владу свого міста, селища чи села. При цьому загальна готовність громадян брати участь у вирішенні проблем своїх громад також не надто висока: тільки 32% опитаних висловили бажання робити це в разі розширення прав ОМС. Однак і серед них більшість віддає перевагу пасивним або опосередкованим інструментам впливу: 29% готові голосувати на виборах, 24% – брати участь у роботах із благоустрою. Популярність участі в громадських слуханнях, органах самоорганізації населення чи громадських радах при ОМС – нижча.

Ситуація в ОТГ, на думку опитаних експертів, краща. Там мешканці почали дужче контролювати дії місцевої влади та намагаються брати активнішу участь у процесі вироблення рішень, а органи влади намагаються бути більш відкритими та прозорими для людей.

Джерело: http://samoorg.com.ua/blog/2017/04/13/ukrayintsi-stali-bilshe-pidtrimuvati-reformu-detsentralizatsiyi-opituvannya/

Приєднуйтесь до нас:

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)