Кві 032017
 

Покращити якість послуг і наблизити їх до людей – головна мета процесу децентралізації. Про те, як повинні працювати бібліотеки в об’єднаних територіальних громадах, спілкувалися учасники круглого столу, що відбувся 31 березня у Сторожинецькій центральній районній бібліотеці. Серед учасників – працівники бібліотек району та представники місцевих об’єднаних територіальних громад. Захід, організований Буковинським центром виборчих технологій, мав на меті визначити основні проблеми, які виникають перед працівниками бібліотечної сфери, знайти варіанти вирішень цих питань, а також розглянути можливості для подальшого розвитку закладів.
Якщо на сьогодні є концепції та бачення, яким чином мають реформуватися галузі освіти та медицини, то нормативно неврегульованою залишається галузь культури, зокрема діяльність бібліотек в нових умовах, зауважив директор Центру Ігор Баб’юк. До початку реформи всі бібліотеки входили до централізованої системи управління, однак після утворення громад ці заклади почали переходити громадам, що, у свою чергу, призвело до зміни структури та умов праці. Зважаючи на те, що на сьогодні відсутні нормативно-правові акти, які б регламентували нові взаємовідносини між бібліотечними закладами різних рівнів, є загроза руйнування добре налагодженої системи, погіршення роботи бібліотек та, як найгірший варіант, – зникнення низки сільських бібліотек взагалі.


Про ситуацію, яка склалася у Сторожинецькому районі, розповіла заступник директора Чернівецької обласної наукової бібліотеки ім. М.Івасюка Марія Довгань. Так, після об’єднання Великокучурівська громада взяла на себе фінансування бібліотек, які знаходилися на території населених пунктів. Як наслідок, заклади залишилися «відірваними» від загальної структури, а працівники зустрілися з великою кількістю проблемних питань в організації роботи, серед яких наповнення фондів, методичне забезпечення, звітність тощо. У цьому випадку, щоб забезпечити належну роботу власних бібліотечних закладів,об’єднаним територіальним громадам більш доцільним було б підписати угоди з районною бібліотекою та надати відповідну субвенцію для району.До того ж, сьогодні йде мова про створення публічної бібліотеки на базі Строжинецької ЦРБ, яка надаватиме послуги усім громадам.
Окремо Марія Довгань зупинилася на тому, яким має бути формат роботи бібліотек. Зважаючи на вимоги сьогодення, заклад повинен бути не просто місцем, де видають книги, а перетворитися на сучасний культурний простір, стати майданчиком для спілкування, проведення цікавих інтерактивних заходів, зустрічей з відомими людьми тощо. Важливі напрямки – надання інформаційних послуг, написання проектів, участь у різних програмах та конкурсах.За словами директора обласної наукової бібліотеки, можливостей для розвитку є надзвичайно багато, тому питання бібліотек потрібно піднімати на сесії, переконувати депутатів у важливості цих закладів для громади, а також зацікавлювати місцевих мешканців.

Приєднуйтесь до нас:

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)