Бер 162017
 

Серед низки питань, які постають сьогодні перед об’єднаними територіальними громадами, одним з найбільш важливих є соціальний захист населення, зокрема забезпечення мешканців якісними соціальними послугами. Про основні проблеми соціальної галузі в об’єднаних громадах області та шляхи їх вирішення йшлося під час круглого столу «Робота територіальних центрів надання соціальних послуг в умовах проведення децентралізації», організованого Буковинським центром виборчих технологій в рамках проекту «Активізація громадян в період децентралізації влади».
У заході, що відбувся у приміщенні Вижницької районної бібліотеки, взяли участь представники Вижницької районної адміністрації та районної ради, Вижницької та Вашківецької об’єднаних громад, управління соціального захисту населення у Вижницькому районі, Вижницької районної організації України Товариства Червоного Хреста, представники громадських організацій.


На сьогодні у Вижниці діє територіальний центр надання соціальних послуг, однак зараз іде мова про створення такого центру у Вашківцях. За словами директора терцентру Романа Єреми, громади мають повне право створювати власну структуру, однак постає питання, чи буде це для них економічно вигідним, адже робота центру не обмежується лише допомогою немічним людям, як це собі уявляє більшість. До структури Вижницького територіального центру входить чотири відділи: соціальної допомоги вдома, натурально-грошової допомоги, стаціонарне відділення та соціальний офіс. Тобто є відповідні законодавчі вимоги. Окрім того, на працівників центру лягає значне навантаження у вигляді паперової роботи: оформлення справ, звітність тощо. Тому зараз громаді простіше надати субвенцію структурі, що вже працює, і забезпечити людям, які того потребують, якісний соціальний догляд, ніж утримувати власний штат працівників у достатньо великій кількості.
Представники об’єднаних громад погодилися, що поки ОТГ не мають повної автономії, такий механізм насправді є доцільним, адже вони сьогодні мають багато потреб і обмежену кількість коштів. Тому питання про надання субвенції територіальному центру вони розглянуть.
Окрім того, під час круглого столу присутні висловили спільну думку про необхідність створення єдиної служби соціального захисту, адже ті структури, які діють сьогодні (центри соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, служби у справах дітей, відділи соціального захисту тощо), багато в чому дублюють функції один одного. Поряд з тим, вони суттєво обмежені у коштах, тому не мають змоги належним чином виконувати свою роботу. Саме тому є потреба продумати можливі механізми для вирішення цього питання.
Як зазначив Ігор Баб’юк, зараз спільно з директором Департаменту праці і соціального захисту населення Віталієм Савкіним вони розглядають можливість на рівні об’єднаних громад модельно зробити відділи соцзахисту, щоб побачити, як може працювати соціальна структура в громаді і які послуги вона може надавати.
За словами учасників, важливо зробити так, щоб люди не відчули якихось негативних змін у процесі передання повноважень місцевим громадам, і забезпечити мешканців якісними послугами.

Приєднуйтесь до нас:

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)