Січ 012017
 

img_7659Протягом листопада-грудня цього року експерти Чернівецького ресурсного центру підтримки місцевої демократії провели низку виїзних інформаційних семінарів для представників об’єднаних територіальних громад  Глибоцького, Сокирянського та Хотинського районів,  де зустрілися з головами, їх заступниками, секретарями громад, депутатами місцевих рад та активними мешканцями. Під час семінару мова йшла про загальні принципи та нормативно-правове регулювання участі громадян в діяльності органів місцевого самоврядування, а також про форми реалізації права на участь в управлінні місцевими справами.

Представники ресурсного центру надали інформацію про формування Статуту територіальної громади, основні законодавчо визначені інструменти громадської участі та механізми їх застосування. Серед розглянутих питань – алгоритм проведення загальних зборів громадян за місцем проживання, особливості проведення громадських слухань в об’єднаних територіальних громадах, алгоритм впровадження місцевих ініціатив в сільських територіальних громадах тощо.

Окрім того, було детально висвітлено питання органів самоорганізації населення: їх нормативна база та правовий статус, основні напрямки і види, власні і делеговані повноваження, учасники обговорили процедуру організації та проведення засідань, створення комісій, прийняття рішень, реалізація функцій тощо. Окремо йшлося про фінансування та ресурсне забезпечення ОСНів, їх взаємодію з органами місцевого самоврядування та депутатами місцевих рад.

Консультанти ресурсного центру наголосили, що об’єднаним територіальним громадам для ефективного вирішення місцевих проблем необхідно належно оформити локальну нормативно-правову базу. Для напрацювання відкритих та зрозумілих процедур і правил використання інструментів прямої демократії в усіх трьох громадах ініційовано створення відповідних робочих груп.

Експерти Чернівецького ресурсного центру підтримки місцевої демократії і надалі продовжуватимуть практику виїзних консультацій та навчальних семінарів щодо підтримки місцевих громад в процесах розвитку демократії на місцях.Увага буде приділятися, зокрема, новоствореним об’єднаним громадам Вижницького, Сторожинецького та Глибоцького районів.

Довідково: Метою Чернівецького ресурсного центру підтримки місцевої демократії є:

  • підтримка місцевих демократичних ініціатив через інструменти громадської участі,
  • сприяння розвитку мережі самоорганізованих структур в Чернівецькій області,
  • проведення навчань та надання інформаційно-методичної, юридичної консультативної допомоги, підтримка в написанні та в реалізації громадських ініціатив,
  • сприяння розвитку прямих форм демократії участі в територіальних громадах,
  • створення умов для реалізації принципів належного врядування, сталого розвитку територіальних громад та більш активного залучення усіх верств населення, представників установ, організацій та бізнес структур до діалогу з органами влади, виробленню прозорих та ефективних механізмів планування сталого розвитку на місцевому рівні,
  • забезпечення соціального, економічного та екологічного розвитку територіальних громад шляхом спільного з місцевими громадами планування та прийняття рішень, через більш ефективне призначення фінансових ресурсів, сприяння у децентралізації процесу планування та демократичного врядування на регіональному рівні.

 

Приєднуйтесь до нас:

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)