Гру 192016
 

15645026_964070357027155_142336082_nЯким має бути статут територіальної громади, чим важливе прийняття положень про загальні збори громадян та громадські слухання, яким чином органи самоорганізації населення можуть брати участь у прийнятті рішень місцевої ради – про ці та багато інших питань йшлося під час інформаційного семінару, що відбувся у Сокирянській сільській раді об’єднаної територіальної громади. Семінар провели експерт з питань децентралізації Ігор Баб’юк та юрист обласної організації «Комітет виборців України» Максим Лукінюк. Участь у заході взяли голова об’єднаної територіальної громади Василь Равлик, члени виконавчого комітету, депутати міської ради та представники органів самоорганізації населення.
Як зазначив Ігор Баб’юк, депутати Верховної Ради неприйняли законопроект про умови зміни меж районів у процесі добровільного об’єднання територіальних громад, також було знято з голосування законопроект про приєднання населених пунктів, і це, у свою чергу, може негативно відобразитися на процесі об’єднання громад та доєднанні населених пунктів до уже створених.15591707_964070363693821_1538879535_n 15608426_964070417027149_104737084_o
Аби уникнути суперечностей, що можуть з’явитися у подальшому, повинні бути чітко прописані всі процедури, що стосуються участі громади у місцевому самоврядуванні.Основним документом, що унормовує права місцевих мешканців, є статут територіальної громади. Окрім цього, мають бути прийняті відповідні положення – про загальні збори та громадські слухання.
На сьогодні Сокирянська громада має прийнятий статут, однак документ містить низку недоліків, зазначив Максим Лукінюк. Юрист зупинився на основних моментах, які потребують змін та уточнень.
Ігор Баб’юк розповів також про інші інструменти громадської участі, передбачені Законом України про місцеве самоврядування. «Об’єднана територіальна громада – це не тільки передача повноважень та коштів – це іпередача певної відповідальності безпосередньо на рівень мешканців. Мова йде, зокрема, про місцеві ініціативи». У Чернівцях, навів приклад експерт, на сьогодні активно використовується два формати – збір підписів для вирішення тих чи інших питань та електронні петиції. Для того, щоб петиція була розглянута на виконкомі міської ради, а потім на сесії, має бути зібрано 200 електронних підписів. Тобто, пояснив Ігор Баб’юк, громадяни отримують інструмент, яких дозволяє їм брати участь у формуванні порядку денного.
Ще однією важливою формою взаємодії громади з місцевою владою є створення органів самоорганізації населення. Те, що такі органи – квартальні комітети – створені в Сокирянській громаді, експерт з децентралізації назвав
дуже позитивним кроком, адже ОСНам, відповідно до закону, місцева рада може делегувати вам частину своїх повноважень, які стосуються благоустрою територій, вивозу сміття, дрібних ремонтів, водовідведення та водопостачання тощо. Однак для того, щоб це почало діяти, також потрібно прийняти відповідне положення про органи самоорганізації населення.
Для вирішення усіх питань, які стосуються статуту та положень, Ігор Баб’юк рекомендував сформувати робочу групу, до якої включити функціонерів міської ради, депутатів та представників квартальних комітетів, щоб спільно розробити та прописати всі процедури.

Приєднуйтесь до нас:

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)