Гру 062016
 


img_7659Інформаційний семінар з питань впровадження та підтримки місцевих ініціатив відбувся 5 грудня в у селищній раді Глибоцької об’єднаної територіальної громади. Участь у заході взяли представники Чернівецького ресурсного центру з розвитку місцевої демократії Ігор Баб’юк та  Максим Лукінюк, Глибоцький селищний  голова Григорій  Ванзуряк,  заступник Глибоцького селищного голови з діяльності виконавчих органів Іван Веклич, депутат Глибоцької селищної ради Микола Рубанець, а також представники громадської ради при ОТГ.

У зв’язку з процесом децентралізації, зазначив Ігор Баб’юк, на перше місце у вирішенні питань місцевого значення та прийнятті рішень виходить саме громада – місцеві мешканці. Тому громадянам необхідно знати, якими є загальні принципи їх участі у місцевому самоврядуванні, нормативно-правову базу, якою потрібно керуватись, а також основні форми участі в діяльності органів місцевого самоврядування.

Зокрема, на семінарі йшлося про те, що однією з обов’язкових норм для ОТГ є прийняття Статуту територіальної громади. Саме у цьому документі мають бути зафіксовані порядок взаємодії мешканців з органами місцевого самоврядування та форми участі громади у в прийнятті рішень місцевою радою.

Акцентувалася увага і на створенні органів самоорганізації населення (ОСН) – представницьких органів, які дають широкі можливості для місцевих жителів у плані захисту своїх прав та інтересів і вирішенні низки локальних питань.

Учасники семінару погодилися з актуальністю визначеної теми та розглянули питання щодо створення робочої групи при Глибоцькій селищній раді з метою розробки та прийняття положень, що регулюватимуть участь мешканців громади у прийнятті рішень органами місцевого самоврядування: положення про загальні збори, громадські слухання, місцеві ініціативи тощо.  

Як зауважив Максим Лукінюк, свою допомогу у цьому питанні – інформаційно-методичну, юридичну та консультативну – готові надавати консультанти Чернівецького ресурсного центру з підтримки місцевої демократії.

Захід відбувся в рамках проекту «Самі собі творимо владу. Ефективне управління об’єднаними територіальними громадами через самоорганізацію населення» за підтримки МФ «Відродження».

Приєднуйтесь до нас:

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)