Жов 162016
 

OLYMPUS DIGITAL CAMERAПро формування місцевої демократії у Чернівцях, нові можливості для громадян та виклики для місцевого самоврядування йшлося під час круглого столу, що відбувся 13 жовтня у Чернівецькій міській раді. Захід проведено в рамках презентації Чернівецького ресурсного центру і головним питанням для розгляду стали механізми громадської участі у прийнятті владних рішень. У круглому столі взяли участь представники влади, громадських організацій, органів самоорганізації населення.
Модератори заходу – заступник голови Всеукраїнської громадської організації «Асоціація сприяння самоорганізації населення» Андрій Крупник та заступник голови Чернівецької обласної організації «Комітет виборців» Ігор Баб’юк розповіли про основні завдання та напрямки діяльності Асоціації, а також зупинилися на основних принципах громадської участі.


Ефективність взаємодії, підкреслив Ігор Баб’юк, залежить від доброї волі представників місцевої влади, і якщо вона не хоче йти назустріч, будь-який механізм буде малоефективним. Завдяки активній роботі громадського сектору сьогодні є чимало досягнень у цьому напрямку: у 2015 році було прийнято статут міста, один раз на рік проводяться бюджетні слухання, створено систему електронних петицій, діє платформа «Відкрите місто», почала діяти програма «Бюджет участі» тощо.
Присутній на заході заступник Чернівецького міського голови Володимир Середюк запевнив, що міський голова, виконавчі органи та депутатський корпус завжди вітають громадські ініціативи готові допомогти у їх реалізації.
Поряд з тим, зауважили під час дискусії учасники круглого столу, багато інструментів, механізмів, незважаючи на їх прогресивність, не знаходять широкого застосування, а окремі з взагалі не діють. Не завжди вдається звернути увагу влади на вирішення тих чи інших питань.
Надзвичайно багато проблем, зокрема, виникло у зв’язку з ліквідацією районних у місті Чернівці рад. Органи самоврядування не мають відповідних повноважень, не створено відповідного структурного підрозділу, який би займався цими питаннями, і у міській раді. Основні проблеми – водопостачання, водовідведення, вивезення сміття, транспортне сполучення. Окрім того, це певні локальні питання, пов’язані із специфікою районів.
Одним із варіантів виходу з такої ситуації може стати створення програми сприяння розвитку органам самоорганізації мешканців, яка б давала можливість матеріального стимулювання, необхідно також розробити і затвердити положення про делегування повноважень ОСН і механізм їх реалізації. До вирішення питань потрібно активно залучати місцевих депутатів та звертатись до народних депутатів, важливим є запровадження практики регулярних зуcтрічей представників влади з ОСН.
У першу чергу, наголосив Андрій Крупник, має бути системний підхід. По-перше, треба окреслити конкретні проблеми, по-друге, чітко знати свої права і розуміти, які важелі потрібно застосовувати, щоб змусити місцеву владу виконувати свої обов’язки.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Приєднуйтесь до нас:

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)