Жов 132016
 

vimage1-phpПрес-конференція з цього приводу відбулася 13 жовтня у приміщенні Українського Народного Дому. Про мету, функції та завдання Центру розповіли Ігор Баб’юк – заступник голови Чернівецької обласної організації «Комітет Виборців України», Андрій Крупник – заступник голови Всеукраїнського громадського об’єднання «Асоціація сприяння самоорганізації населення», Євгенія Олійник та Масим Лукінюк– експерти проекту проекту «Самі собі творимо владу. Ефективне управління об’єднаними територіальними громадами через самоорганізацію населення».
Як пояснив Ігор Баб’юк, ресурсний центр, що діятиме на базі Українського Народного Дому, надаватиме інформаційні, консультативні та методичні послуги щодо основних принципів та форм громадської участі у місцевому самоврядуванні. Допомога надаватиметься не лише територіальним громадам чи громадським об’єднанням, а й органам влади, зокрема з питань підготовки локальних нормативних документів, таких як статут громади, положення про громадські слухання, загальні збори, органи самоорганізації населення, місцеві ініціативи тощо.
Андрій Крупник розповів про мережу ресурсних центрів з підтримки місцевої демократії, яких в Україні працює уже одинадцять. Майже у кожній області Асоціація сприяння самоорганізації населення має партнерські організації.
У Чернівцях, за його словами, громадська активність є професійною, і це великий позитив, адже сьогодні виникає чимало ініціатив, але вони не завжди належним чином організовані і потребують часу для становлення. Такі ж, для прикладу, організації як Комітет виборців, Товариство «Український Народний Дім» мають великий досвід роботи і серйозні напрацювання, щоб і надалі сприяти залученню громади до формування та реалізації місцевого самоврядування. Асоціація, у свою чергу, пропонує механізм сталої співпраці, зокрема допомогу на всіх етапах створення і роботи органів самоорганізації населення, інформаційно-методичну підтримку, надання необхідних аналітичних матеріалів тощо.
Ресурсний центр, зазначила Євгенія Олійник, поряд з іншими питаннями, значну увагу приділятиме об’єднаним територіальним громадам. Зараз дуже сприятливий період для того, щоб запропонувати низку документів та механізмів, які передбачають громадську участь, не всі з цих інструментів працюють. Тому, власне, акцент робитиметься також на інформаційно-роз’яснювальній роботі з громадськістю, яким чином застосовувати ці інструменти та механізми. Поряд з цим буде вестися співпраця і з владою.
Ресурсний центр діятиме за фінансової підтримки фонду «Відродження».

Фото Букінфо.

Приєднуйтесь до нас:

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)