Вер 162016
 

1За результатами опитування населення, яке проведено Інститутом соціології НАН України на замовлення Асоціації міст України в рамках проекту «ПУЛЬС» у квітні-червні цього року, у Чернівецькій області реформу з децентралізації підтримують 76,6% населення (загалом по Україні цей показник становить 62%). У містах реформу підтримують 68% опитаних, у селах – 53%. Наша область за рівнем підтримки опинилась на 4 місці в Україні.

Про це 15 вересня 2016 року на спільній прес-конференції повідомили Христина Марчук – начальник відділу з питань містобудівного кадастру та регіонального розвитку управління регіонального розвитку ОДА, Тарас Халавка – регіональний консультант з комунікацій АМУ (ПУЛЬС), Ольга Чепель – регіональний консультант з організаційних та правових питань АМУ (ПУЛЬС) та Євген Прокопець – регіональний консультант з бюджетних питань АМУ (ПУЛЬС).

Так, 53,5% опитаних респондентів підтримують ідею об’єднання територіальних громад та вірять, що ради таких громад можуть зробити щось реальне (в містах таку ідею підтримують 59% опитаних респондентів, в селах – 44,8%).

77,5% опитаних вважають, що мешканці населених пунктів повинні мати право як обирати, так і припиняти повноваження голови об’єднаної громади (в селах – 82%; в містах – 74,4%). 76% підтримують прямі форми виборів старост, з них половина вважає, що старосту можна обрати на загальних зборах села.

47% опитаних респондентів виступають за впровадження мажоритарної виборчої системи на місцевих виборах, 31% підтримують існуючу змішану виборчу систему. В селах 55% підтримують мажоритарну виборчу систему.

За словами Тараса Халавки досить часто населення Чернівецької області сприймає реформу децентралізації та реформу освітньої галузі як єдину реформу, хоча вони є окремими і проходять паралельно.

Згідно результатів опитування ставлення населення області до навчання у повнокомплектній або малокомплектній школі виглядає наступним чином:

45,2% вважають, що їх дітям краще навчатись в повнокомплектній школі, навіть якщо вона розташована далеко від домівки (в містах – 47,6%, в селах – 41,8%);
23,7% впевнені, що діти мають навчатись ближче до домівки, тому навчання у малокомплектній школі (в селах – 27,8%, в містах – 20,9%).

Що таке ЦНАП не знають – 51,6% опитаних респондентів; знають – 41,7%. З тих, що знают,ь звертались до ЦНАПу – 24%, не звертались до ЦНАПу – 76%.

Також есперти зазначили, що згідно результатів опитування населення відчуло реформи за останні два-три роки у наступних сферах:

18,3% – робота правоохоронних органів; 11,5% – надання адміністративних послуг; 9,4% – соціальний захист; 9% – освіта.

2 3 4 5 6 7

Приєднуйтесь до нас:

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)