Вер 162016
 

123У Чернівецькій області ще цього року утвориться кілька об’єднаних громад і відбудуться вибори – громадяни обиратимуть голів громад, депутатів і старост. Зокрема, завершили процедуру об’єднання 4 громади, зокрема Новодністровська, Чудейська, Красноїльська та Тереблечанська, по яких направлено звернення до ЦВК щодо призначення перших виборів. На різних етапах створення перебувають Сторожинецька, Магальська, Вашківська та Вижницька об’єднані територіальні громади.

Наразі ЦВК ще не розглянув питання, але кошти на проведення виборів з Держбюджету виділені, отож вони відбудуться у жовтні або листопада.

В обласному відділенні Комітету виборців України надали деякі роз’яснення щодо рад об’єднаних громад і старост.

Про раду та голову об’єднаної громади та їх повноваження

Після утворення об’єднаної громади її жителі обирають депутатів сільської, селищної, міської ради (далі ради) та сільського, селищного, міського голову (далі голову) об’єднаної громади. На всю об’єднану громаду буде одна спільна рада та один голова.

Наприклад, до об’єднання було 3 села, у яких були свої сільські ради та сільські голови. Після того як ці 3 села утворили об’єднану громаду, їх сільські ради та посади сільських голів ліквідовуються. Натомість, виникає одна спільна об’єднана рада та один спільний сільський голова. Їх і обирають жителі усіх населених пунктів, які увійшли до об’єднаної громади. Натомість в інших селах мешканці обиратимуть старост.

Скільки буде депутатів у раді?

Кількість депутатів залежить від кількості виборців у об’єднаній громаді. Закон встановлює такі рамки:
– від 3 тисяч до 5 тисяч виборців – 22 депутати;
– від 5 тисяч до 20 тисяч виборців – 26 депутатів;
– від 20 тисяч до 50 тисяч виборців – 34 депутати…

Які гарантії, що місцеві жителі отримають своїх представників у раді?

На території сіл, селищ, що увійшли до складу сільської, селищної об’єднаної громади, будуть утворені відповідні одномандатні округи. Кількість округів дорівнює кількості депутатів, які обираються. Голосувати за кандидатів в цих округах зможуть тільки жителі, які проживають на території, де утворено округ. Тобто, виборці із цих сіл, селищ матимуть своїх депутатів у раді.
Наприклад, до складу об’єднаної громади увійшло 11 сіл. На черзі вибори депутатів ради. Склад ради – 22 депутати, а значить буде утворено 22 округи. На території кожного із цих сіл за умови однакової кількості жителів буде утворено по 2 округи. Тобто, кожне село, що увійшло до складу об’єднаної громади, отримає по 2 депутати в раді. Якщо ж в якомусь із сіл жителів менше ніж в середньому по об’єднаній громаді, то воно входитиме до якогось із округів, а значить теж зможе отримати хоча б одного депутата.

Система представництва в радах міських об’єднаних громад суттєво відрізняється від сільських та селищних. Спочатку депутатські мандати розподіляються між партіями, які висунули кандидатів, пропорційно до кількості голосів виборців, відданих за кожну партію. Після того, як визначено кількість мандатів, які має отримати кожна партія, вирішується, хто саме з партійних кандидатів отримає мандат – для цього порівнюються відсотки голосів, відданих за кандидатів від цієї партії в різних округах. Мандати отримають ті кандидати від партії, які набрали найбільший відсоток голосів відносно інших кандидатів від цієї ж партії в інших округах. Особливістю системи є те, що немає гарантій, що від кожного округу буде обрано депутата.

Де буде знаходитися рада?

Приміщення ради знаходиться у адміністративному центрі об’єднаної громади.

Як правило, центр громади – це найрозвинутіший населений пункт, розташований географічно у центрі громади. Це потрібно для того, щоб до нього було зручно добиратися. Визначення центру об’єднаної громади міститься в пропозиції щодо ініціювання добровільного об’єднання територіальної громади (про порядок ініціювання добровільного об’єднання територіальних громад сіл, селищ, міст дивіться детальніше в Розділі ІІ Закону “Про добровільне об’єднання територіальних громад”).

Чим займатиметься рада?

В основному рада займатиметься тими ж питаннями, що і займалась до об’єднання громад. Зокрема, прийматиме та вноситиме зміни у місцевий бюджет, опікуватиметься комунальним майном, піклуватиметься про розвиток територій, що увійшли до об’єднаної громади, буде надавати згоду на розміщення на території громади нових об’єктів, встановлюватиме місцеві податки і збори.

Рада (сільська, селищна, міська) може висловити недовіру голові двома третинами голосів.

Чим займатиметься голова об’єднаної громади?

Після об’єднання повноваження голови особливо не зміняться. Він продовжить займатись організаційною та кадровою роботою. Зокрема, буде скликати та головувати на сесіях ради, підписувати її рішення. Голова також керуватиме апаратом ради та її виконавчим комітетом, підписуватиме його рішення.

Про старосту та його повноваження

Хто такий староста?

Староста – це представник інтересів жителів села/селища перед владою об’єднаної громади. Староста – це нова посада для місцевого самоврядування. Її було введено у 2015 році.

Для чого потрібен староста?

Староста потрібен для того, щоб жителі села/селища не залишилися без своїх представників у владі об’єднаної громади. Адже до об’єднання у селах/селищах були свої сільські ради та голови. А після того, як ці села/селища увійшли до складу об’єднаної громади, їх було ліквідовано.

Які села/селища матимуть старосту?

Рада об’єднаної громади сама вирішує, у яких селах/селищах будуть старости. Може бути один староста на кілька сіл/селищ, може у селі/селищі взагалі не бути старости. Єдина вимога Закону – старости не може бути в адміністративному центрі громади.

Чим займається староста?

По-перше, староста представляє інтереси села/селища в центрі громади. Для цього він має робоче місце у селі/селищі, де його обрали, та веде прийом громадян. Староста є членом виконавчого комітету ради, а тому регулярно їздить у центр громади.
Крім того, староста долучений до розробки бюджету об’єднаної громади.

По-друге, староста допомагає жителям села/селища, де його обрали, готувати документи. Староста може або сам видавати певні довідки, або брати в жителів документи і відвозити їх в центр громади. Як саме староста це робитиме, вирішує рада об’єднаної громади. Це важливо, адже відстань від села/селища до центру громади може складати 20 км.
По-третє, староста виконує контролюючі функції. Він слідкує за тим, як працюють комунальні підприємства та виконавчі органи ради у селі/селищі. За свою роботу староста отримує заробітну плату.

На який строк обирається староста?

Староста обирається на строк повноважень ради. Тобто, на 5 років за умови, що не буде призначено позачергових виборів ради.

Нагадаємо, нині у Чернівецькій області функціонують 10 об’єднаних громад.

Приєднуйтесь до нас:

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)