Чер 162016
 

750_300_2629Сьогодні, до прийняття Парламентом змін до Конституції України в частині децентралізації, головна увага в уряді і експертному середовищі приділяється формуванню громад, здатних розвивати свої території і надавати якомога більше якісних послуг населенню.
Про це сказав Перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства В’ячеслав Негода під час зустрічі з делегацією Комісії територіального самоврядування та регіональної політики Сейму Республіки Польща на чолі з головою Комісії Анджеєм Мацєєвскі.
«На цьому етапі впровадження реформи вже майже ні в кого не виникає запитання – варто громадам об’єднуватися, чи ні, зараз питання у тому, як найбільш ефективно організувати передачу їм повноважень у сфері освіти, медицини, адміністративних та інших послуг, як цим громадам допомогти ефективно використовувати державну і міжнародну підтримку, планувати свій розвиток», – сказав В’ячеслав Негода.
За його словами, розвивати громади згори неможливо. «Централізована система влади в Україні вже довела свою неспроможність. Вона навіть не змогла захистити себе, не говорячи вже про інтереси людей. Тому маємо зміцнювати центральну виконавчу владу хіба що в питаннях обороноздатності, зовнішніх відносин, а якомога більше повноважень віддавати на місця. А для цього разом з нашими іноземними партнерами ми і надалі підтримуватимемо нових лідерів громад, здатних брати на себе повноваження і нести відповідальність перед людьми і державою», – сказав Перший заступник Міністра.
Він зазначив, що більшість керівників нових об’єднаних громад – це місцеві лідери нової формації, досвід яких зараз набагато цінніший для активних представників інших громад, ніж вказівки згори.
У свою чергу, Анджей Мацєєвскі також наголосив на необхідності підтримувати місцевих лідерів: «На папері можна намалювати найкращу ідею, найкращу концепцію і стратегію розвитку самоврядування. Але може виявитися, що її просто не буде кому втілювати на місцях. Тому дуже вірно сконцентруватися зараз на формуванні нових лідерів у громадах, яких не потрібно буде переконувати у необхідності змін. Вони мають переймати найкращий досвід, поширювати підхоплену ними «бацилу самоврядування» на всю Україну».
Джерело: http://decentralization.gov.ua/news/item/id/2629

Приєднуйтесь до нас:

  One Response to “Досвід лідерів об’єднаних громад сьогодні набагато цінніший для місцевого самоврядування, ніж вказівки згори, – В’ячеслав Негода”

  1. У об’єднаних громад виникає маса запитань щодо діловодства, застосування, земельного законодавства, бюджетного процесу, повноважень у сфері містобудування. Найкращими експертами DESPRO були розроблені посібники, які допоможуть розібратися в цих питаннях. Завантажуйте, користуйтеся, поширюйте!
    Також ви можете замовити посібники у вигляді книжок безкоштовно за телефоном 044 270 55 21 у Олексія Койнова
    https://www.facebook.com/decentralisation/posts/1219150408119198

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)