Чер 162016
 

КВУ Хмельницька обласна організація проаналізувала діяльність трьох (Дунаєвецької, Кам’янець-Подільської та Шепетівської) районних рад Хмельницької області.

Шепетівська райрада. Явка. У Шепетівській районній раді 34 депутати. За звітний період було проведено 7 сесій районної ради, з яких 3 позачергові. Жодної сесії не пропустили лише 14 депутатів. Натомість 3 депутатів (Грабощук Е.Г., Олійник Л.С., Сміховський В.В.) пропустили більше половини пленарних засідань (при цьому Олійник Л.С. за цей час достроково припинив депутатські повноваження). Ще 5 депутатів пропустили по 2-3 засідання, решта (12 осіб) – по 1 пленарному засіданні. Кореляції із партійною приналежністю практично немає, із черговістю/позачерговістю сесій також. Основною спільною ознакою крупних «прогульників» видається професійна зайнятість, усі вони очільники установ або ж підприємств (а основному директори агрофірм).
Робота комісій. Утворено 6 постійних комісій, якими сумарно проведено 28 засідань. Розглядались питання структури виконкому райради, програм соціально-економічного розвитку, бюджетні, комунальної власності, оптимізації мережі освітніх закладів тощо. Робочі групи при цьому для підготовки проектів рішень чи спеціального вивчення питань не створювались.
Звернення та запити. Депутатські запити на розгляд сесії не виносились, з ініціативи депутатів рішення не приймались. Народні депутати участі у сесіях не приймали.

Дунаєвецька районна рада. Явка. У Дунаєвецькій районній раді 34 депутати. За звітний період було проведено 7 сесій (11 пленарних засідань) ради. Усі засідання без пропусків відвідувало лише 9 депутатів. Решта мають від 1 до 7 пропущених засідань, при цьому 3 депутатів прогуляли понад половину сесійних засідань (Шинкар В.В. (7 засідань), Шинкар В.В. (6), Нетяга С.І. (6)). Показово, що найбільших прогульників ради об’єднує щонайменше два параметри – 1) приналежність до Аграрної партії в районі-окрузі, що неформально входить у опорну зону О.Гереги (його основний вплив здійснюється через депутатську фракцію «За конкретні справи»), при цьому якраз у звітний період відбувається політичне протистояння Аграрної партії та бізнес-групи О.Гереги; 2) усі вони є працівниками ТОВ «Подільський Бройлер», що знову таки наводить на висновок про політично вмотивоване небажання відвідувати сесії ради в умовах вищезгаданого протистояння аграріїв із герегівцями. Ще 5 депутатів мають по 4-5 пропусків, при цьому доречно звернути увагу на їх партійну приналежність (не входять до фракції «За конкретні справи», при цьому до цієї п’ятірки входять ще 2 аграрії (всього у фракції Аграрної партії в Дунаєвецькій раді 5 депутатів).
Робота комісій. Створено 5 постійних комісій, якими з моменту утворення ради діючої каденції проведено 8 засідань, більшість із яких були спільними. Питання, що розглядались, стосувались проблем районного бюджету, регламенту ради, комунальної власності, програм соціально-економічного розвитку району, взаємовідносин із новоствореними територіальними громадами.
Звернення та запити. В період з листопада 2015 по травень 2016 р. до районної ради надійшло 3 депутатських звернення (з ініціативи депутатів – медичних працівників щодо виділення медичної субвенції в розмірі, який в повній мірі забезпечить надання медичних послуг населенню району рай лікарнею; від депутатів фракції ВО «Свобода» щодо публічної позиції депутатського корпусу ради і офіційного звернення до центральних органів влади у питаннях 1) необґрунтованого підвищення тарифів на природний газ для населення, 2) відхилення законопроекту змін до Конституції України, який узаконює особливий статус окупованих територій Донбасу). Усі звернення були винесені на розгляд ради, підтримані, рішення оприлюднено. Депутати створили 1 робочу групу з підготовки нормативних документів, що регламентують роботу ради, яка вже провела два засідання. Депутатські запити на адресу районної ради не надходили. Депутати Верховної Ради її засідання не відвідували.

Кам’янець-Подільська районна рада. Явка. Склад ради – 36 депутатів. З моменту обрання діючого складу районної ради проведено 7 сесій. В цілому явка депутатів доволі висока, 23 депутати (2/3 складу не пропустили жодного пленарного засідання). Лише 1 – Чорний В.В., депутат із фракції «За конкретні справи», директор агрофірми «Агро-Еко ХХІ» має 5 пропусків, Гінзеровський О.А. із БПП «Солідарність» пропустив 3 сесії, ще 11 депутатів мають по 1-2 пропущених пленарних засідань. Жодних залежностей партійної приналежності, професійної зайнятості, кон’юнктури питань на певній сесії чи по якихось інших критеріях, що спричинювали б індивідуальні пропуски, не відмічено.
Робота комісій. Створено 5 постійних комісій, якими за звітний період проведено 23 засідання. Найбільш актуальні питання, які виносились на розгляд комісій, стосувались регламенту районної ради, районного бюджету, взаємин із новоствореними територіальними громадами (передачі об’єктів комунальної власності, реорганізації установ та організацій на територіях територіальних громад), програм соціально-економічного розвитку. Створено робочу групу по розробці проектів Регламенту Кам’янець-Подільської районної ради, Положення про постійні комісії та Положення про президію районної ради, яка вже провела 1 засідання.
Звернення та запити. За звітний період рада прийняла 16 звернень від 13 депутатів, при цьому найбільш активним став Гай І.В. (Аграрна партія України), водночас рада направила 3 звернення до центральних органів влади. Депутати направили 10 депутатських запитів, які знаходяться на контролі у виконавчому апараті районної ради. За період з листопада 2015 року по травень 2016 року депутатські запити з контролю не знімалися. Лідером по підготовці депутатських запитів є Бурбан В.В. із Радикальної партії Олега Ляшка, який підготував 4 запити. За період з листопада 2015 року по травень 2016 року депутати Верховної Ради України не відвідували сесії районної ради.

В цілому на підставі аналізу можна підтвердити висновок експертів Чернівецької обласної організації КВУ, що зменшення чисельності депутатів районних рад позитивно вплинуло на їхню явку. В жодній з рад немає депутатів, які б пропустили більше 60% пленарних засідань. У окремих радах є проблема недисциплінованих депутатів-прогульників, при цьому системні чинники невідвідування сесій різняться: професійна зайнятість окремих депутатів, особисті життєві обставини, політична кон’юнктура (як це має місце у Дунаєвецькій районній раді). Більш дисципліновані порівняно із іншими є депутати Кам’янець-Подільської райради. Найбільш актуальними питаннями, що їх розглядають на комісіях, є питання районних бюджетів, програм соціально-економічного розвитку та управління комунальним майном. У районах із новоствореними територіальними громадами на порядок денний виносяться питання взаємин із радами територіальних громад. Порівняно із буковинцями, подільські депутати вкрай рідко користуються інструментами на кшталт депутатських звернень та запитів. Також засідання районних рад фактично не відвідують народні депутати, хоча інколи мають місце звернення місцевих рад до центральних органів виконавчої влади.

Приєднуйтесь до нас:

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)