Тра 252016
 

1464034210_13272006_452898308233232_357740651_oЧернівецька міськрада три місяці ділила залишок коштів міського бюджету за 2015 рік у сумі 190 мільйонів гривень. Десь третина із них як завжди пішли або на погашення боргів, або на «підтримку штанів» неефективних комунальних структур, або у «соціальний пісок». Ще частина – на задоволення популістських потреб тих, хто нині, завдяки власному нахабству і безпринципності, править бал у міськраді, використовуючи політичне невігластво і схильність до «матеріальних компромісів» частини своїх колег.
До суті. Із минулого року Чернівці отримали вільний залишок коштів міського бюджету на суму понад 190 мільйонів гривень. Нічого дивного не сталося. Йдеться про кошти, які з’явилися після вступу у дію змін до Бюджетного та Податкового кодексів і перерозподілу надходжень коштів між центром і громадами. Такі ж залишки виявилися в інших містах (до речі, там їх вже давно поділили).
Куди ж планувалося розподілити 190 мільйонів?
За словами міського голови Олексія Каспрука, 21 мільйон гривень планували виділити на придбання техніки для комунальних підприємств (на багатьох із них працює техніка, що пам’ятає часи пізнього Хрущова).
Ще 39 мільйонів мали спрямувати на завершення об’єктів минулих років.
На капітальний ремонт доріг – 12 мільйонів гривень, на ремонт міжбудинкових проїздів – 10,5 мільйонів. На капітальні ремонти в дитсадках – 2,4 мільйона гривень, на капітальний ремонт шкільних їдалень, дахів – 2,8 мільйона гривень, на інженерні мережі в мікрорайонах Лукіяновича та Коломийської – 12,2 мільйона, на будівництво водопровідних, каналізаційних мереж – 4 мільйони.
На черговій довготривалій, як арабо-ізраїльський конфлікт, сесії 11 квітня міськрада розподілила перших 60 мільйонів гривень із суми у 190 мільйонів.
Спочатку центральна влада у особі президента Порошенка (якого важко запідозрити в тому, що не вміє рахувати гроші), ветувала виділення коштів на компенсації перевізникам за перевезення пільговиків. Пільги на перевезення при цьому ніхто не відміняв. Тож компенсувати перевізникам кошти за величезну армію пільговиків має місцевий бюджет (Порошенко добре знав про ці залишкові кошти у місцевих бюджетах).
Тут з’ясувалося, що поки гроші збиралися ділити (а могли це зробити ще на сесії наприкінці березня, або скликати позачергову), то все менше шансів залишалося, що кошти витратять саме на розвиток, а не на латання хронічних бюджетних дірок. Тож на сесії 11 квітня першочергову фінансову підтримку у розмірі 17,5 мільйона гривень отримали комунальні підприємства: водоканал – 4,5 мільйона гривень, теплокомуненерго – 4 мільйони, тролейбусне управління – 3,3 мільйона, аеропорт – 5,3 мільйона гривень. Це «на вічний порятунок»: розрахунки за енергоносії, погашення боргів по зарплаті, податках і трохи на закупівлю техніки.
Єдиним інфраструктурним проектом, який було заплановано реалізувати за цих 60 мільйонів, стало проектування планів території житлової та громадської забудови, будівництво інженерних мереж у мікрорайонах на вулицях Коломийській та Лукіяновича, які відведені під забудову для учасників АТО. Туди спрямували 12,5 мільйона гривень, хоча перед цим довго кричали, що той район розвивати не треба, що то «болото».
Втім, врешті вистачило (далеко не всім) глузду зрозуміти, що після будівництва там мереж, той район більше не буде «болотом», а з часом перетвориться у доволі привабливий для проживання (з подальшим розвитком відповідної соціальної та економічної інфраструктури).
Решту коштів у сумі 27,2 мільйона гривень роздали на «соціалку»: для надання пільг з оплати житлово-комунальних послуг учасникам бойових дій, членів їх сімей, сім’ям загиблих – 4 мільйони гривень, на зарплату працівників бюджетної сфери – 17,9 мільйона гривень; понад 3,6 мільйона гривень – на надання матеріальної допомоги технічним працівникам установ освіти задля компенсації зменшення доходів через зміну порядку індексації зарплати; для покращення роботи служб субсидій – 1,6 мільйона гривень.
Залишилося поділити ще 130 мільйонів гривень. Втім, тривале затягування процесу, недовіра депутатів до чиновників (врешті на 95% погодили те, що було запропоновано виконавчими структурами), бажання урвати побільше на свої округи, а то й банальне прагнення показати свою бюджетно-управлінську «геніальність» призвели до того, що виникли непередбачувані обставини. Спочатку центральна влада у особі президента Порошенка (якого важко запідозрити в тому, що не вміє рахувати гроші), ветувала виділення коштів на компенсації перевізникам за перевезення пільговиків. Пільги на перевезення при цьому ніхто не відміняв. Тож компенсувати перевізникам кошти за величезну армію пільговиків має місцевий бюджет (Порошенко добре знав про ці залишкові кошти у місцевих бюджетах). У депутатів міськради теж розгорівся на тих 130 мільйонів небачений апетит, якого їм і раніше не бракувало. Тож, судячи із обережних заяв мера Каспрука, де він просив депутатів не лише думати про свої округи, але й загалом про місто, дехто із найхитріших мав намір за ці кошти не лише заасфальтувати на своїх округах все, включно із сходовими клітинами і газонами, але й викласти каррарським мармуром міжбудинкові проїзди та освітлити їх літаючими тарілками.
Тим часом минуло ще два місяці, втрачених для освоєння цих коштів. Торги тривали, час ішов. Кажуть, бюджетна комісія засідала цілими днями. Та проблеми із пільговими перевезеннями досі не вирішені. Орієнтовна сума на рік для компенсації перевізникам становить десь приблизно30 мільйонів гривень. Щоправда, її так ніхто і не виділив, як і не вирішив питання, як і за що саме перевізникам будуть платити і якою буде система перевезень пільговиків у місті. Як і невідомо те, звідки ці кошти тепер збираються брати, ретельно поділивши залишки.
Врешті на сесії 19 травня 130 мільйонів гривень були розподілені. Ділили до опівночі. Тож виникає питання, навіщо днями засідала бюджетна комісія і що там погоджували, що на сесії процес розподілу почався фактично повторно?
Все ж чимало інфраструктурних пропозицій виконавчої влади міста були враховані. Та апетити тих, хто «прикормив» собі округи, теж довелося задовольняти, бо без них тепер рішення у раді протягувати складно. Тож, замість, наприклад, реконструкції кінотеатру Миколайчука (єдиної у місті пам’ятки на честь актора і режисера, яка до того ж має цілком практичне застосування, адже той район позбавлений будь-яких соціально-культурних закладів такого типу), ми отримаємо трохи впорядковані «феодальні уділи» кількох хитрих «баронів» виборчих округів (при потуранні з боку більшості депутатської маси, яка мовчазно і відсторонено споглядає бурхливу «діяльність» декількох «Фігаро» від місцевої базар-політики). Чого лише вартує ремонт за 800 тисяч гривень тротуару, яким мало хто користується, але який знаходиться на території округу «потрібного» депутата. Тож, те, що вдалося вирвати у них із цих 130 мільйонів громадських грошей чималу суму на загальні потреби громади, уже є щастям.
Тепер, незважаючи на те, що процес розподілу 130 мільйонів вже завершений, обов’язково з’явиться проблема освоєння цих грошей. Якщо на великі об’єкти і суми ще знайдуться охочі їх освоїти, то на величезну масу дрібних об’єктів навряд чи вдасться забезпечити необхідну кількість виконавців робіт. Їх у місті бракує і у «тиху» безгрошову погоду, не кажучи вже про потребу освоєння 130 мільйонів гривень.
Куди виділили частину зі 130 мільйонів гривень
Стратегічним комунальним підприємствам, які забезпечують життєдіяльність міста. Для стабільної роботи та розвитку цих підприємств на останній сесії міської ради їм додатково з бюджету спрямовано понад 30 мільйонів гривень, повідомила міськрада.
Міжнародний аеропорт «Чернівці» отримав 7,6 мільйонів гривень, з яких 5,3 мільйона для придбання нової техніки і обладнання, 1,5 мільйона гривень – на капітальний ремонт огорожі летовища та 800 тисяч гривень на розробку ТЕО та проекту реконструкції цілісного майнового комплексу аеропорту.
Тепер, незважаючи на те, що процес розподілу 130 мільйонів вже завершений, обов’язково з’явиться проблема освоєння цих грошей. Якщо на великі об’єкти і суми ще знайдуться охочі їх освоїти, то на величезну масу дрібних об’єктів навряд чи вдасться забезпечити необхідну кількість виконавців робіт
«Чернівцітеплокомуненерго» отримало 2,2 мільйона гривень на капітальний ремонт котелень та 2,4 мільйона на капітальний ремонт теплових мереж, зокрема усунення поривів та витоків, які були виявлені під час проведення гідравлічних випробувань після завершення опалювального сезону.
«Чернівціводоканал» отримав понад 5,6 мільйонів гривень фінансової підтримки, «Міськсвітло» – 2,9 мільйона гривень,
Тролейбусне управління – 1,5 мільйона гривень, МіськШЕП – 6,1 мільйона гривень, АДС-080 – 1 мільйон гривень. Зазначені кошти будуть спрямовані переважно на оновлення техніки та обладнання комунальних підприємств.
Фінансову підтримку у сумі понад 1,4 мільйона гривень отримав притулок для тварин. З них 900 тисяч гривень буде спрямовано на будівництво другої черги притулку, 515 тисяч гривень – на утримання підприємства.
Олексій Мартинюк
Джерело: http://42.cv.ua/u_ratushi/55-geroyichni-zusyllya-yak-u-chernivcyakh-try-misyaci-dilyly-190-milyoniv.html

Приєднуйтесь до нас:

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)